Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Leren hoe te werken met social media begint vaak met ‘volg een cursus’. Vervolgens ben je terug op je werkplek, waar alles is zoals het altijd gaat en binnen enkele dagen zie je niet meer wat je met social media hier nu kunt doen. Om dat te voorkomen bedacht de directie Europees Landbouwbeleid en Voedselzekerheid (ministerie van EZ) dat medewerkers eerst eens zouden moeten zien en ervaren wat de nieuwe wijze van werken is. Met een aantal ambtenaren is er een ronde langs jonge bedrijven gemaakt.

De Tour

Arjan el Fassed, directeur Hack de Overheid, vertelde over het belang van in openheid werken en van open data. Laat de burger zelf zijn keuzes maken op basis van open data. En: op basis van open data kunnen er applicaties ontwikkeld worden waar je als overheid nooit bij stil hebt gestaan.

Thijs Middeldorp, Partizan Publik, zoekt naar het kleine verhaal, persoonlijke belevingen rondom een thema. Zo heeft zijn organisatie het verhaal van de gedeporteerden joden uit Amsterdam in beeld gebracht. En is hij bezig met verhalen rondom een biodynamische boerderij in Groningen. Dit sprak de collega's erg tot de verbeelding. In ieder beleidsonderwerp zitten dit soort verhalen. Het verlevendigd het gesprek.

Vervolgens vertelde Joris Lohman van de Youth Food Movement hoe social media in zijn werk geïntegreerd is. Twitter is een manier om snel nieuws te scannen. Als je veel mensen volgt, lees je hooguit de laatste twee minuten van je tijdlijn. Social media is vooral een instrument om goed op de hoogte te zijn wat er in je netwerk gebeurt. Doordat in deze sector veel verschillende partijen op twitter te volgen zijn krijg je een erg goed beeld bij wat er speelt.

Als laatste liet Samuel Levie van Food Cabinet zien hoe hij werkt. Bijna drijvend op een sociaal netwerk. Als er een goed moment komt voor actie, dan direct erop inspringen. Zoals bijvoorbeeld de jokeractie. Een ander voorbeeld is de Damn Food Waste Dag. Wie heeft het niet gezien? Het gaat om creëren van beweging rondom je thema, zorgen dat er over gesproken wordt, dat het aanzet tot actie. De acties via social media zijn voor Food Cabinet korte termijn. Een retweet is geen teken dat iemand mee gaat doen. Eerder een 'like'. Het verhaal, de content, daar draait alles om. Van daaruit worden acties georganiseerd.  

Beweging creëren

Een zeer leerzame tour! Aan het einde gaven de ambtenaren aan: ‘Social media moeten we gewoon kunnen. Daar gaat dit helemaal niet om. Wij willen beleid maken zoals zij werken. We willen ook beweging creëren. Hoe leren we dat?!’

Hier zit volgens mij het échte nieuwe werken in. Steeds alert zijn op de wijze waarop je je werk doet. Doe ik de dingen die ik doe omdat het gister ook zo ging, omdat het hier nu eenmaal zo werkt of omdat het past bij het doel en de doelgroep? Ouderwets communicatiewerk dus. Je kunt het alleen niet uitbesteden aan de professionals van de afdeling Communicatie: je bent namelijk zelf onderdeel van het proces.Weergaven: 257

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden