Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Inspiratieplatvorm Gelderland voor provinciale cultuur/cultuurhistorie ambtenaren

Mijn eerste blog bijdrage op Ambtenaar 2.0. over deelname aan Inspiratieplatvorm Gelderland:
Op donderdagmiddag 3 december 2009 heb ik deelgenomen aan het Inspiratieplatvorm Gelderland voor provinciale collega’s op het gebied van cultuur/cultuurhistorie in de Stadkelder in Arnhem. Het platvorm moet een aanzet geven om nieuwe inspiratie in het werk te vinden. Hiervoor worden de komende tijd platvorm bijeenkomsten georganiseerd om samen te onderzoeken welke nieuwe wegen er te vinden zijn. De organisatoren Gabrielle de Nijs Bik en Petra Heeren hadden mij uitgenodigd in verband met mijn zichtbare betrokkenheid en interesse voor Web2.0 / ambtenaar 2.0 / sociale media ontwikkelingen. De vraag was om sfeer te komen proeven en waar mogelijk Web2.0 ideeën en ontwikkelingen uit te dragen en interesse ervoor te prikkelen. Het diverse gezelschap bestond uit een directeur, afdelingshoofden, teamleiders, beleidsmedewerkers, subsidiemedewerkers, vergunningmedewerkers, projectmedewerkers en andere medewerkers. Zelfs de verantwoordelijke gedeputeerde nam deel. De bijeenkomst werd geleid door Els Hoogstraat van Het Inspiratie Atelier dat bedrijven/overheden diensten aanbiedt gebaseerd op de Kolb-methodiek en het Inspiratie strategiemodel.

De opzet van die middag:
Na de inleiding kreeg de gehele groep van Els een stelling voorgelegd die we in groepjes van 4 per tafel gingen behandelen. Er werden totaal 3 stellingen behandeld en na elke stelling wisselden we van tafel zodat je vervolgens met compleet andere mensen aan tafel zat. De stellingen die behandeld werden waren:
• Waar krijg jij energie van?
• Waardoor raak jij geïnspireerd op je werk?
• Verzin diverse manieren om elkaar te inspireren.

Bij je eigen tafelgroepje kon je aangegeven welke gedachten de betreffende stelling bij je zelf opriep waarbij het vooral de bedoeling was om interesse te tonen voor elkaars gedachten en elkaar niet te gaan bediscussiëren. Hieruit ontstonden interessante gesprekken en het was merkbaar inspirerend om te doen want iedereen heeft natuurlijk een eigen beleving en referentiekader. De gedachten die naar voren kwamen schreven we op een flap-over en tevens zochten we naar verbindingen tussen elkaars gedachten. Vervolgens moest je aan het eind van een sessie in één woord weergeven wat je het meest kenmerkend vond aan wat er aan de tafel werd gezegd werd. Aan het eind van de middag werden deze verschillende woorden per stelling in een overzicht weergegeven.

Mijzelf eerst geïntroduceerd:
Omdat ik als buitenstaander bij elke tafel aanschoof was ik voor velen een vreemde eend in de bijt waardoor ik al snel interesse op mij gericht had. De meesten kenden mij wel als DIV-er maar niet als degene met grote passie en interesse voor Web 2.0 en Ambtenaar 2.0 ontwikkelingen. Na een korte uitleg omtrent mijn aanwezigheid heb ik bij elke stelling vanuit de Web 2.0 gedachte geprobeerd te reageren.

Wat te vertellen over Web 2.0:
Bij elke stelling werd ik al snel uitgenodigd om uitleg te geven over Web 2.0 en waarom dat zo belangrijk is. Is dat een nieuwe hype? Voor veel collega’s was Web 2.0 nog een volkomen nieuw begrip. Omdat elk tafelgroepje een totaal andere samenstelling had, kreeg ik per tafel te maken met andere invalshoeken maar dat maakte het niet minder inspirerend. Wel is natuurlijk de ene collega sneller geïnspireerd door Web 2.0 ontwikkelingen dan anderen en sommigen overval je duidelijk met het noemen van deze ontwikkelingen. Bij elk groepje heb ik de betekenis van Web 2.0 / sociale media en wat de belangrijke ontwikkelingen zijn op dit moment onder de aandacht gebracht. Wat is de invloed van de sociale media nu en wat voor potentie gaat er van uit. Ik heb hierbij een inkijkje gegeven in de mogelijkheid om door middel van sociale media mogelijkheden over de huidige procesgrenzen heen te werken. Dus niet alleen toegang zoeken tot je gewone stake-holders maar ook tot mensen/groepen daarbuiten. Daarbij heb ik meteen de relatie gelegd met de grote digitale netwerken die mensen opbouwen of al hebben zoals Hyves, Facebook, LinkedIn en Twitter.

Bij het noemen van Twitter ontstond er elke keer enige hilariteit en scepsis totdat ik kon uitleggen hoe Twitter werkt en kan/wordt ingezet en hoe je ermee snel invloed en bereik mee hebt als je over een (groot) digitaal netwerk beschikt. Digitale netwerken hebben door hun deelnemers onderling ook weer verbindingen met ander netwerken. Aangegeven heb ik hoe dit in de praktijk al een aantal keren gewerkt heeft. Hiermee had ik een ingang om aan te geven waarom digitale netwerken zo belangrijk kunnen zijn naast je huidige stake-holders. Daarnaast heb ik een aantal interesseerden ook kunnen wijzen op nieuwe ontwikkelingen zoals Google Wave. Zo heb ik bij elke tafelsessie uit proberen te dragen welke kansen en mogelijkheden Web 2.0 allemaal heeft en vooral wanneer je hier zelf actief aan deel gaat nemen. Hierbij het ik een verwijzing gemaakt naar http://ambtenaar20.ning.com maar ook gewezen op de YouTube filmpjes over Web 2.0., GoogleWave, Twitter, Open Innovatie en Het Nieuwe Werken.

Conclusie:
Het was erg leuk om te doen en heel inspirerend. Ik heb veel leuke reacties teruggekregen in de naborrel en heb nog veel informatie uitgewisseld na de afloop. Afgelopen week heb ik horen gekregen van de organisatoren dat ze verder initiatieven willen nemen om Web 2.0 nadrukkelijker onder de aandacht te brengen. Er is dus toch al wel wat bereikt.

Suggesties/ideeën voor het vervolg zijn dus heel erg welkom.

Weergaven: 24

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Marie Louise Borsje op 14 December 2009 op 12.49
Je hebt daar een mooi resultaat neergezet! Bedankt voor dit verslag.
Reactie van Jeroen de Miranda op 13 December 2009 op 21.36
Leuk verslag Gert! Je enthousiasme voor web 2.0 was mij al duidelijk toen we elkaar gesproken hebben bij de afsluiting van de #openinnovatie week in Amsterdam; mooi dat je dit zo kunt overbrengen aan collega's!
Reactie van Davied op 13 December 2009 op 21.29
Goed werk, Gert! Benieuwd naar alle aanmeldingen en boekbestellingen ;-)
:~D

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden