Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Landmacht 2.0 dag - Social Media en Defensie

Vrijdag 25 mei 2012 was het dan zover de Landmacht 2.0 dag (#kl20dag) zou om 1000uur van start gaan op de Kromhoutkazerne in Utrecht. Rond half tien liep de vergaderlocatie al aardig vol en kwamen op het grote scherm al de nodige tweets langs. Om de daad dan maar bij het woord te voegen heb ik ook nog even snel een twitter-account aangemaakt (@denise_staal). De vertegenwoordiging was hoofdzakelijk KL, ondanks dat er nadruk was gelegd op het feit dat de dag open stond voor alle Krijgsmachtdelen. Ik voelde me meer dan welkom. De aftrap werd gegeven door de dagvoorzitter Kolonel Hans Damen (@hansdamen), samen met C-LAS (@generaaldekruif). Aansluitend werd meteen de eerste enthousiaste lezing over ons heen gestort door @fnauta, een innovator in hart en nieren. Hij vroeg zich af wie er graag in een bureaucratie werkt (en geloof het of niet, geen enkele aanwezig stak zijn hand op, wat ons op lichte hilariteit van de spreker kwam te staan). Om ons daarna een aantal bedrijfsnamen te laten zien, zoals Apple, Shell, Philips… en ons de mate van innovatiekracht te laten inschatten. Vervolgens inschatten hoe bureaucratisch Apple is. De overtuiging heerste, dat innovatie en bureaucratie elkaar uit zouden sluiten, MAAR dit blijkt verre van waar te zijn. Innovatie groeit in een bureaucratische omgeving. Dat is de enige plek waar zij kan consolideren. Zonder kritische mensen geen verandering. (Denk daar maar eens over na.) Om dit te bewerkstelligen, gaf hij de volgende wijsheid mee: “97 keer enthousiasmerend NEE zeggen, om 3 keer JA te kunnen zeggen.” Op die manier krijg je de beste ideeën uit mensen, want ideeën zijn er genoeg, maar je wilt alleen de juweeltjes hebben.
 
Vervolgens een lezing over “Social Media-kansen bij Defensie: een kwestie van trainen” door Dré Veelenturf van de Directie Communicatie (Bestuursstaf). Zijn presentatie wakkerde een grote discussie aan over verantwoord omgaan met social media, nu de scheiding tussen werk en privé bijna verdwenen is uit onze communicatie. Wat daarin de verantwoordelijkheid van de militaire opleidingen zou moeten worden en hoe dat in deze tijd van opleidingsduur verkorten etc vorm moet krijgen. De afgevaardigden van KMA en KMS waren het er vrij snel over eens, dat er geen ruimte voor was en het enige wat zou kunnen wijken het schieten was. In hun beleving stond dit haaks op het beleidsstuk ‘Every soldier a rifleman’. Om deze discussie niet al te gedetailleerd te voeren werd gauw vervolgd met een aantal voorbeelden van militairen die een blog over hun uitzending geschreven hadden, wat kan wel en wat niet. De eindconclusie lag mooi in het verlengde van het beleidsstuk. ‘Every soldier a spokesperson.’ Tip die hier volgde: “plaza.mindef.nl” het sociale network binnen Defensie. Gezien de verbaasde gezichten in de ruimte, was dit nooit gecommuniceerd… Misschien als we allemaal Twitter hadden ;)
 
Daarna moest de interne mens even verzorgd worden met een lekker lunch. Waarbij het dakterras zicht uitstekend leende voor een ferme discussie met C-13 Mechbrig over de angsten van Defensie en hoe zich dat verhoud tot het nut van social media. Hier kunnen wij als Defensie zeker nog wat leren op het gebied van leuke, interessante nieuwtjes versus vertellen-we-niet-te-veel. Ook laaide de discussie over interne vs externe communicatie weer op. De doelen zullen eerst helder bepaald moeten worden. Uiteraard tussendoor een paar tweets eruit gestuurd, want ook dat hoort erbij. Na de lunch gingen we voortvarend verder met een workshop Twitter en Linkedin van Vanessa Simons-Kelly (@Vanessa_simons). Zij heeft van social media zo’n beetje haar werk gemaakt. Een professioneel netwerker, zo gezegd. Vanessa dook meteen de diepte in, en de mensen die nog niet enthousiast waren, werden het door haar uitleg zeker. De mooiste reactie uit het publiek was wel: “Ga jij me nu vertellen, dat ik mijn dochter die mij geblokkeerd heeft toch kan volgen zonder dat ze het door heeft?”  Nou ja, je begrijpt dat we hier ook meteen weer aan de angst van veel mensen raken. Big Brother is watching. Bewustzijn op dit vlak is heel belangrijk, dan zijn de kansen oh-zo-groot.
 
De derde workshop-ronde zat ik bij “onze (CML) buurman” Dr. Rick van der Kleij van TNO. Hij vertelde over crowdsourcing. Google is uit jongens, crowdsourcing is in. Vraag het je netwerk en krijg zo snel mogelijk antwoord. Hij houdt zich met name bezig met onderzoek naar operationele toepassingen binnen Defensie. Needless-to-say, de aanwezigen zagen dit nogal kritisch en de voorbeelden waren ook niet al te gelukkig gekozen. Maar overal ook een zinvolle leerzame presentatie over de risico’s.
 
Als afsluiter een Q&A over social media met C-LAS gevolgd door een IRL (In real life) netwerkborrel. Al met al een inspirerende dag, met veel nieuwe inzichten, die mij zo enthousiast gemaakt heeft, dat ik er het hele weekend mee bezig geweest ben, het mij 8 volgers heeft opgeleverd op Twitter en niet te vergeten een vreselijke ambitie om er actief mee aan de gang te gaan. Daarmee wil ik afsluiten met het volgende, verzet je niet tegen social media. They’re here to stay!
 
“If you think change is dangerous, try routine… It’s lethal” - @sjdeputter op #kl20dag

Weergaven: 448

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Denise Staal op 29 Mei 2012 op 22.43
Ik vond het al zo raar :$ ik zal er morgen even 97 van maken.

@hansdamen bedankt :)
Reactie van Marie Louise Borsje op 29 Mei 2012 op 22.42
Een geweldig inspirerende dag! Paar bijzondere momenten:
- 'Nederland moet weten dat we de 6 mld goed besteden.' Daarom 'ja' tegen social media.
- Wees trots op dit bedrijf en draag het uit.
- Doordat Defensie medewerkers in allerlei netwerken zitten, raakt steeds meer bekend wat deze organisatie kan en is er steeds meer vraag naar de diensten.
- 'ik heb via social media contact met collega's dwars door de organisatie.' wat zou dat gaan betekenen voor een hiërarchische organisatie als Defensie?

Vorig jaar sprak ik collega's van Defensie en toen was er niet veel ruimte voor social media. Heel bijzonder om te zien wat een enorme sprong deze organisatie in een jaar heeft gemaakt!
Reactie van Hans Damen op 29 Mei 2012 op 22.03
Mooi. Paar dagen Twitter-account. Meteen lid van Ambtenaar2.0, inclusief verslag. Daar doen we het allemaal voor. Dankjewel Denise.
Reactie van Davied op 29 Mei 2012 op 21.17

En ik heb veel geleerd over de landmacht!

Reactie van Marcel van Hemert op 29 Mei 2012 op 21.13
Idd, 97 keer nee zeggen!
Landmacht2.0 was ook wat mij betreft geslaagd.
Reactie van Davied op 29 Mei 2012 op 21.10

Ik verstond 97 keer NEE zeggen ... of was ik dan te pessimistisch ingesteld?  ;-)

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden