Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Leerpunt bij projecten: De kwaliteit van de aanpak verbeteren en meer reflecteren

OVERHEID EVALUEERT ICT-PROJECTEN ONVOLDOENDE’

14 november 2016

Binnen de overheid worden veel ict-projecten onvoldoende geëvalueerd. Dit ontneemt de kans om te leren en te verbeteren. Dat concludeert promovendus drs. Wouter Bronsgeest van de Universiteit Twente in zijn proefschrift. Hij pleit ervoor om vaker te evalueren en te reflecteren en voor een scherper geformuleerde vraag- en probleemstelling.

Bronsgeest nam voor zijn proefschrift 88 evaluatierapporten van ict-projecten binnen de overheid onder de loep. ‘Eigenlijk kan men beter niet spreken van ict-projecten. Die bestaan niet. Het zijn organisatorische projecten met een ict-component. De pijn zit meer bij de organisatie dan bij de ict’, concludeert hij.

Overheden kunnen de evaluaties van ict-projecten volgens de promovendus op twee manieren verbeteren. Allereerst meent hij dat de kwaliteit van de aanpak en de evaluatievorm onvoldoende zijn. Zo ontbreken in veel evaluatierapporten een heldere vraag- en probleemstelling, conclusies en aanbevelingen. Deze fouten zijn volgens hem makkelijk op te lossen of zelfs te voorkomen.

Het tweede verbeterpunt betreft de inzet van evaluaties. Bronsgeest pleit ervoor om evaluaties vaker in te zetten als terugkerend reflectie- en leermoment. Dit, zodat de overheid opvolging kan geven aan het rapport van de Tijdelijke Commissie ict-projecten (Commissie Elias) over de ict-projecten van de overheid. Die commissie concludeert namelijk dat er weinig geleerd wordt binnen de overheid.

Proefschrift

Bronsgeest promoveert vandaag,11 november 2016, aan de Universiteit Twente. Zijn onderzoek is ondergebracht bij het Centre for Telematics and Information Technology (CTIT) en het Center for eGovernment Studies (CFES).

Bron Overheid360 

Weergaven: 42

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden