Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Medewerker Financiën lekt interne online discussie naar de pers

Interne online platformen als Yammer en Pleio maken het gemakkelijk om kennis uit te wisselen en organisatiebreed discussies te voeren. Ze kunnen enorm krachtig zijn voor een organisatie en de samenwerking. Maar er schuilt ook een risico in: informele (?) interne discussies worden op schrift vastgelegd en zijn daardoor een gemakkelijk te kopiëren en lekken. Dat lijkt nu gebeurd te zijn bij het ministerie van Financiën.

 

Lees Ambtenaren woedend op staatssecretaris Weekers op Joop.nl en Selectie woedende reacties ambtenaren op Weekers bij RTL Nieuws.

 

Lekken is van alle tijden en op zich is het niet verrassend dat ook uit interne discussieplatforms wordt gekopieerd en gelekt. Iemand die toegang heeft tot dat netwerk (hoogstwaarschijnlijk een medewerker dus) kopieert de tekst en stuurt het naar een contact bij de pers. De reden daarvoor zullen we waarschijnlijk nooit achterhalen maar collegiaal is het niet. Ambtenaren zijn er niet voor politieke spelletjes.

Behalve de storm en discussie die er zal ontstaan in de media is er echter nog een ander risico: dat collega's niks meer tegen elkaar durven te zeggen uit angst dat hun uitspraken straks in de krant staan. De interne discussie valt stil. Er is geen mogelijkheid meer om uit te wisselen, om als organisatie het gesprek aan te gaan over de storm die nu ontstaat. De interne crisis zal er alleen maar groter door worden.

 

Omgaan met transparantie

We moeten er rekening mee houden dat de wereld (en de overheid) steeds transparanter wordt. Dat geldt voor bedoelde en bewuste openbaarheid, maar ook voor onbewuste en onbedoelde openbaarheid, zoals in dit geval (zie ook mijn eerdere opiniestuk daarover). Dat is de realiteit van dit tijdperk. De vraag is hoe we ermee omgaan en hoe we een incident als deze duiden.

Online discussie- en samenwerkplatformen worden steeds belangrijker voor de werking van organisaties. Ook dat is een gegeven. Het zal gemakkelijk blijven om te lekken. De eerste vraag die we moeten stellen is: waarom wil een medewerker lekken? Maar de tweede vraag is: waarom is dit nieuws? Binnen organisaties vinden discussies plaats, is onenigheid, hebben sommigen het altijd al eerder of beter geweten ... is dat nieuws?

 

De waarde van discussiëren

Organisaties zullen transparanter worden en we zullen meer gaan zien van de meningen van ambtenaren, zowel bewust (via twitterende ambtenaren) als onbewust (via lekken). De buitenwereld krijgt beter in beeld hoe interne discussies verlopen en dat er afwijkende meningen zijn. Wat echter niet verandert is wat aan het eind van de discussie formeel naar buiten wordt gebracht. Dat is het verschil tussen formeel en informeel.

Blijf ze voeren dus, die interne discussies. Het is een teken van een gezonde organisatie, zelfs als daar rotte appels tussen zitten. Eén ding is echter duidelijk: het wordt steeds lastiger om je naar buiten anders voor te doen dan je intern bent. Je kunt er dus maar beter voor zorgen dat intern de zaken op orde zijn en je organisatie gezond is, zodat wanneer het laken weer eens weggetrokken wordt, je er tenminste goed op staat.

 

Weergaven: 779

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Lidwien Venselaar op 6 Mei 2013 op 15.58

Hetgeen geheim is en/of geld waard, zal altijd door niet integere werknemers misbruikt worden. Dat kan een bericht, een rapport, een brief, een mondeling feit, een discussie et cetera zijn.. Maakt niet uit.. Gewoon doorgaan en zorgen dat je er achter komt wie het is geweest. Strenge sancties zou ik zeggen.

Reactie van Hans Damen op 24 April 2013 op 22.21
Authentiek, betrouwbaar en consistent is het ABC'tje van social media. Daarbij maakt het niks uit of dat socal media gebruik intern of extern plaatsvindt. Wat niet deugt is dat een ambtenaar een interne incomplete(?) en niet afgeronde discussie naar buiten brengt. Deloyaal aan de collega's en de ambtelijke en politieke leiding. Wie zei er ook alweer dat je niet wilt weten hoe worst en wetten gemaakt worden?

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden