Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Een van de mooie dingen van in netwerken bewegen als Ambtenaar 2.0 en Serious Ambtenaar, is dat je soms voor leuke dingen wordt uitgenodigd waar je anders nooit zou komen. Zo werd ik door Jan Bellemakers, ambassadeur van Serious Ambtenaar, uitgenodigd voor een Open Koffie van Paul Verburgt over minimal management bij de gemeente ’s-Hertogenbosch. Het onderwerp trekt me, omdat ik bij DisGover werk, waar minimaal management eigenlijk inherent is aan de filosofie van het bedrijf. We werken zonder hiërarchie en gaan uit van de kracht van de medewerkers. Daarnaast ben ik gedetacheerd bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk waar recent een organisatievernieuwing heeft plaatsgevonden die gepaard is gegaan met het verminderen van managementlagen.

Paul Verburgt stelde in zijn lezing dat niet alle managers weg hoeven, maar dat het management wel kan verminderen. Minimal management is geen theorie volgens Verburgt, maar iets dat hij daadwerkelijk in de praktijk heeft gebracht en met succes. Hij heeft onder andere bij Arboned gewerkt en daar de hoeveelheid management tot een minimum laten afnemen.

Verburgt geeft aan dat het belangrijk is om in een organisatie met kleine teams te werken, met ongeveer 8 à 9 mensen. Op deze manier kent iedereen elkaar en ontstaat er teamspirit. Deze draagt bij aan de bereidheid om zaken van elkaar over te pakken als iemand bijvoorbeeld ziek is. Ook kan een klein team elkaar makkelijker corrigeren en support geven. Hierbij is het van belang om geen individuele targets te stellen, maar collectieve targets. Deze targets moeten gebaseerd zijn op gegevens die niet specifiek voor de targets worden geregistreerd, zodat er geen extra werk gepaard gaat met het stellen van targets.

Instructies vanuit het management impliceren volgens Verburgt dat mensen niet zelf kunnen nadenken, maar dat kunnen ze juist wel! Door minder management krijgen mensen op de werkvloer weer de ruimte om vanuit hun volwassenheid zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te nemen. Verburgt gaat er vanuit dat mensen passie hebben en hun werk leuk vinden om te doen. Met management gaat veel controle en administratie gepaard, waardoor mensen niet meer kunnen doen wat ze leuk vinden. Door ruimte te geven, komt het plezier in het werk terug. Het is volgens Verburgt echter een misvatting om te denken dat werk alleen maar leuk is. Soms is werk ook gewoon belangrijk of noodzakelijk.

Je moet als directie overigens wel stevig in je schoenen staan als je management afschaft. In veel organisaties zijn er veel lagen tussen de uitvoering en de directie. Veel van die lagen zijn gewend om wat er op de werkvloer gebeurt rooskleuriger voor te doen richting een directie dan in werkelijkheid het geval is. Op het moment dat managementlagen worden afgeschaft, komt een directie weer in contact met de uitvoerende medewerkers. Zo’n directie hoort dan opeens het echte verhaal over wat er aan de hand is.

Er is wat minimal management betreft nog heel wat te winnen in de wereld van de overheid. Gelukkig zie ik bij de gemeente Bodegraven-Reeuwijk, waar ik gedetacheerd ben, een hele duidelijk beweging naar minder management. Bij deze gemeente zijn alle afdelingen afgeschaft en zijn er dus ook geen afdelingshoofden meer. De verantwoordelijkheid ligt weer bij de medewerkers en zelfsturing is belangrijk. Er wordt gewerkt in kleine teams en mensen nemen het werk van elkaar over als dat even beter uitkomt. Op 26 mei 2016 organiseer ik samen met de gemeente een congres over de organisatievernieuwing van de gemeente en de manier waarop er nu gewerkt wordt. Ik nodig iedereen die geïnteresseerd is van harte uit om die dag een reis te maken door het gedachtegoed achter de kanteling van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk! 

Weergaven: 198

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van joop.kielema op 23 Juli 2015 op 15.57

Zelfsturend team is inderdaad een "verkeerd" woord. Beetje jaren 80. Ik ben alleen erg allergisch voor denken in dingen als doelen, resultaten en outputnormen. Het werkt sturen op cijfers in de hand, waarbij iedereen vooral zijn best gaat doen om de juiste cijfers te behalen. Hoe meer je gaat meten, hoe minder vrijheid je hebt. De vrijheid die je met de ene hand geeft, neem je met de andere hand weer weg door het werk te normeren en te controleren. Dus weg met al die cijfers. Ik zou zeggen: management op basis van een goed gesprek is veel beter.

Reactie van Puck van Tilburg op 23 Juli 2015 op 15.41

Bedankt voor je reactie Joop! De vraag is inderdaad of zelfsturende teams niet zelf moeten kunnen bepalen of er targets moeten zijn. De vraag is trouwens ook of de naam 'zelfsturend team' wel eer doet aan wat we er mee bedoelen, lees daar over de blog eens van Johan de Jager: http://organiserenmetperspectief.nl/2015/07/16/het-kan-ook-anders-l... 

Reactie van joop.kielema op 23 Juli 2015 op 15.29

Targets. Altijd weer die vermaledijde outputnormen. Weg ermee! Een zelfsturend team bepaalt zelf wel of ze het nodig vinden om ergens op te worden afgerekend. 

zie ook mijn blog over cijfers.

Reactie van Puck van Tilburg op 15 Juli 2015 op 13.40

De website voor het congres is live! Kijk op www.organiserenmetperspectief.nl

Reactie van Dirk Jan van der Wal op 12 Juni 2015 op 12.29

Hallo Puck,

Interessante bijdrage. Mooie beweging ook binnen Bodegraven-Reeuwijk. Spreekt mij in ieder geval erg aan. Werk ook graag binnen mijn projecten op die manier. Soms best lastig als managers van projectgroepleden vinden dat zij ook nog ergens iets van moeten vinden..... Ik ben dus erg voor zelfsturende teams, zeker als het gaat om projectteams.

Toch zie ik ook een tegenbeweging. Ik zie dat daar waar management wordt verminderd de controlfunctie wordt verzwaard. Daardoor ontstaat soms extra werk dat niet direct bijdraagt aan het halen van de doelstelling van de organisatie. Er dreigt zelfs af en toe een situatie te ontstaan waarin zoveel tijd aan de verantwoording richting control besteed moet worden dat dit ten koste gaat van het bereiken van die (project)doelstellingen. Levert wel leuke reacties op wanneer je dit in al die rapportages als risico meldt :-)

Ben benieuwd hoe ze dit mechanisme in Bodegraven tegengaan. Kom, ijs en weder dienende, graag 5 november naar Bodegraven.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden