Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Op welke sociale platformen zijn burgers actief?

Wanneer je als gemeente overweegt te gaan twitteren of om een community rond een bepaald onderwerp te beginnen, moet je natuurlijk wel weten in hoeverre de inwoners gebruik maken van sociale platformen en welke dat zijn. Onderzoek doen dus. Groningen - met bijna 180.000 inwoners en 42 buurten en wijken - kent diverse onafhankelijke wijkwebsites. Als service heeft de gemeente Groningen voor elk van die wijkwebsites en voor de wijkbewoners gemeentelijke informatie op speciale wijkpagina's van de gemeentelijke website gezet: mijnwijk.groningen.nl Natuurlijk zijn er ook vele buurthyves actief zoals die van de wijk De Held Tot zover het uitvoudige uitzoekwerk. Maar hoe kom je er bijvoorbeeld achter dat een wijkbewoner een eigen weblog schrijft waarin onderwerpen staan waar je als gemeenteambtenaar wat mee kunt? Zie bv. het Beyum-blog Met 'Google blogsearch' kun je gericht zoeken in blogs naar zaken die jouw gemeente aangaan.
De lokale media met hun reactiemogelijkheden (fora) zijn een goed startpunt om erachter te komen welke onderwerpen er leven in je gemeente. Verder zijn vaak grote en dure projecten in de gemeente aanleiding voor inwoners om zich te organiseren in hun verzet; de aanleg van een tram in Groningen of nieuwe woontorens (hoogbouw) bijvoorbeeld.
Twitter tenslotte: een handige site om gericht te zoeken in de vele tweets die voor jouw gemeente van interesse kunnen zijn, is search.twitter.com Je kunt natuurlijk ook gericht personen van invloedrijke organisaties in jouw gemeente volgen: woningcorporaties, ondernemersverenigingen, politieke partijen enz.

Alles te volgen wat er op het internet gezegd en geschreven wordt over jouw gemeente is onmogelijk. Maar door goed onderzoek en gerichte monitoring kom je een heel eind. Bedenk wel dat er steeds nieuwe vormen van sociale media bijkomen en ook inwoners van jouw gemeente die vroeg of laat zullen gaan gebruiken.

Tijdens het schrijven van een social media plan voor de gemeente Groningen blog ik over onderwerpen die ik tegenkom: eye openers, dilemma's en open deuren. Opmerkingen, reacties en suggesties zijn van harte welkom! Dit is de 2e blogpost.

Weergaven: 85

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Marjolein van Wijgerden op 10 Augustus 2010 op 9.55
Beste Gilbert,
De gemeente Boxtel is bezig met een nieuwe website in Typo-3. Ook wijkgerichte communicatie willen we in een nieuw jasje steken. De website van de gemeente Groningen is een heel mooi voorbeeld!
Is deze website in Typo-3 opgemaakt?

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden