Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Open standaarden kunnen overheden behoeden voor een 'vendor lock-in'

De Europese website Joinup met nieuws en blogs over interoperabiliteit-s-oplossingen voor overheden wijst op het kiezen en toepassen van open standaarden vanwege onder meer (1) interoperabiliteit, (2) om een 'vendor lock-in', de afhankelijkheid van één leverancier, te voorkomen en / of (3) om de 'lokale' IT bedrijven en daarmee de eigen economie te ondersteunen.

 

- 'Open standards could protect government from vendor lock-in', "... advise that migration to a new setup, irrespective of whether it is open or closed source, will be easier if open standards are followed. Therefore, the government would be in a more powerful bargaining position when procuring new solutions or renegotiating existing ones....".

Bij het Engels parlement kun je er een recent rapport over downloaden : Open Source and Open Standards - POST Note. Later dit jaar verschijnt er een evaluatie van de inspanningen die NOiV namens de regering(en) in Nederland heeft gedaan. NOiV is eind vorig jaar gestopt (bron en meer informatie : 'Over NOiV').

 

Waar kun je (zelf) aan denken ? Het kiezen en toepassen van het Open Document Formaat (.odf) bij het opslaan van brieven en rapporten in tekstverwerkingsprogramma's zoals Microsoft Word of bijvoorbeeld de open source software LibreOffice Writer. In dit kader is het aardig en nuttig om het volgende artikel eens te lezen :

 

- Microsoft opent Office dankzij open source;

 

Voor meer informatie over open standaarden kun je terecht bij het Nederlandse Forum Standaardisatie, een initiatief van de Nederlandse overheid (het kabinet). Overigens hanteert de Nederlandse overheid voor haar eigen organisaties voor open standaarden het ‘pas toe of leg uit’ principe (info).

 

Mathieu Paapst schrijft in de voormalige NOiV LinkedIn group : "Ik kan inmiddels bevestigen dat mijn promotieonderzoek naar de invloed van het NOiV beleid is afgerond en dat ik verwacht dat ik (afhankelijk van het commentaar van de leescommissie) midden oktober het onderzoek openbaar kan gaan maken.
Naar aanleiding van het onderzoek wil ik vervolgens op 10 januari (2013 red.) in Groningen een symposium organiseren over "interoperabiliteit, lock-in en break-out" Save the date" (bron).

 

Gerelateerd

- ICTU (voorheen NOiV) : Wat zijn open standaarden ?;
- Rijksoverheid.nl : Open standaarden, open source en open data;
- Rijksoverheid.nl : Open data en open standaarden;
- Webrichtlijnen : Open standaarden;
- Wikipedia : (1) vrije software, (2) open source;
- Forum Standaardisatie op Twitter : @openstandaarden.

Weergaven: 228

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Melle van der Heide op 30 Augustus 2012 op 14.03

Ik denk dat er nog een hele strijd te voeren is voor alle gemeenten om als klant die eisen inderdaad te gaan stellen. Die Vendor lock-in is zoals gezegd al een feit, dus feitelijk zouden alle gemeenten nu als één blok hun leveranciers moeten gaan aanpakken. En of ze dat gaan doen?

Reactie van Joost Geraets op 30 Augustus 2012 op 13.31

Bedankt voor jouw toelichting Melle. 'Koppeling met Centric' vereiste. Dat is een enorme zeeperd / gemiste kans volgens mij. Immers open standaarden en open api's toepassen en maken / beschikbaar stellen door Centric zou de eis van jullie als klant aan Centric moeten zijn. Dan kunnen andere leveranciers makkelijk 'koppelen'. Maar goed, wellicht stellen jouw collega's en / of de mensen die inkopen die eis(en) ook wel ?

Reactie van Melle van der Heide op 23 Augustus 2012 op 15.12

Hier werkt men voornamelijk met Centric. Voor mijn tijd hier heeft men wel veel open source producten geprobeerd, maar daar is men van teruggekomen. Kosten van koppelingen en de mening van eindgebruikers hadden hier een rol in, zo begreep ik. Nu is veel gestandaardiseerd en is koppelen met Centric producten vaak vereiste als we naar iets nieuws kijken. Maar ik ben geen i-adviseur, dus dit is slechts de weergave van hoe ik het ervaar.   

Reactie van Joost Geraets op 23 Augustus 2012 op 14.56

'Verlossen', dat vind ik een mooi woord Melle ! Graag verbreed ik jouw blik. Bij gemeenten worden niet alleen Centric of PinkRoccade producten gebruikt. En koppelingen met producten anders dan die van Microsoft of op een ander platform dan van Microsoft of bijvoorbeeld Oracle zijn mogelijk, hoewel wellicht niet altijd even makkelijk te 'krijgen' en / of implementeren ? Verder zijn er behalve gemeenten natuurlijk ook de rijksoverheid waaronder de ministeries, provincies en semi (?)-overheden zoals waterschappen, zorg- en onderwijsinstellingen. Volgens mij is het af'dwingen' van interoperabiliteit op basis van open standaarden iets wat je als (ICT)'inkoper' bij de overheid altijd moet doen, inclusief het vastleggen van een vrije toegang tot de data die 'je' in systemen stopt ! Goed en slim opdracht- en inkoperschap is een kunst. Het is natuurlijk niet voor niets zo geweest dat er bij NOiV een meldpunt was waar verkeerd ingestoken aanbestedingen werden getoetst. Ook deed NOiV dit op eigen initiatief. Dit soort rollen vervuld momenteel niemand, geen enkele organisatie in overheidsland. Dat vind ik erg jammer.

Hoe gaat / lukt het in Heerenveen ?

Reactie van Melle van der Heide op 23 Augustus 2012 op 13.59

Ik vraag me af of er sprake is van voorkomen: het verschijnsel Centric-gemeente of Pink-gemeente is er al lang en is al heel lang geaccepteerd/ingeburgerd. Daarmee is de link met Microsoft producten dat ook. Er is dus eerder sprake van het verlossen dan van het voorkomen van de vendor lock in.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden