Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Protest tegen gemeentelijk gebruik Google Docs in VS

"... De gemeente Los Angeles is van plan Googledocs in te zetten voor de gemeentelijke kantoorapplicaties. LA is daarmee na Washington de tweede grote gemeente in de Verenigde Staten die zijn documenten in de cloud wil opslaan.

Het voornemen stuit op veel kritiek bij privacygroepen. Zij vinden de beveiliging van Googles dienstverlening onvoldoende voor het opslaan van gevoelige informatie zoals..."

Bron: 'Protest tegen gemeentelijk gebruik GoogleDocs', Automatisering Gids, 20 juli 2009

- Hoe staat het met het Google Docs gebruik bij de Nederlandse overheid?
- Gebruik jij / gebruikt jouw organisatie Google Docs? Waarom wel / niet ?

Eerder op Ambtenaar 2.0: 'Risico's van Ning en Google Docs: overleg met Govcert'

Naslag (Wikipedia):
- Google Docs;
- Cloud computing.

Weergaven: 107

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Richard van Loon op 6 Augustus 2009 op 16.44
Prive gebruik ik veelvuldig Gmail en google docs.
Ik heb nog even goed gekeken naar de voorwaarden.

1. Bij de Juridische kennisgevingen over Gmail, lees ik bij de intellectuele eigendomsrechten
Google eist geen eigendom op met betrekking tot enig materiaal, met inbegrip van tekst, gegevens, informatie, beelden, foto's, muziek, geluid, video of ander materiaal dat je uploadt, doorzendt of opslaat in je Gmail-account. Wij zullen niets van je materiaal voor welk doel dan ook gebruiken, met uitzondering voor zover nodig is om je de Service te kunnen leveren.

2. Bij google docs lees ik onder "content licentie van u"

11.1 U behoudt de auteursrechten en alle andere rechten die u al hebt in de Content die u verschaft, post of afbeeldt door of via de Diensten. Door het verschaffen, posten of afbeelden van de Content verleent u Google a eeuwigdurende, onherroepelijke, wereldwijde, royaltyvrije en niet-exclusieve licentie om Content die u verschaft, post of afbeeldt door of via de Diensten, te verveelvoudigen, bewerken, wijzigen, vertalen, openbaar maken, in het openbaar uit te voeren en te verspreiden. Deze licentie strekt er uitsluitend to om Google in staat te stellen de Diensten af te beelden, te verspreiden en te promoten en mag voor bepaalde Diensten die in de Additionele Voorwaarden zijn gedefnieerd worden herroepen.

11.2 U stemt er mee in dat deze licentie tevens het recht inhoudt dat Google de Content ter beschikking mag stellen aan ondernemingen, organisaties of individuen met wie Google zakelijke relaties onderhoudt voor het aanbieden van gesyndiceerde diensten, en om de Content te gebruiken in verband met het verlenen van zulke diensten diensten.

11.3 U bent zich er van bewust dat Google, wanneer zij de vereiste technische handelingen verricht om de Diensten aan haar gebruikers aan te bieden: (a) uw Content over verschillende openbare netwerken en via verschillende media mag verzenden of verspreiden; en (b) die aanpassingen aan de Content mag verrichten, die noodzakelijk zijn om de Content te laten voldoen en aan te passen aan de technische vereisten van het verbinden van netwerken, middelen, apparaten of media. U stemt er mee in dat deze licentie Google het recht verleent om deze handelingen te verrichten.

11.4 U bevestigt en garandeert Google dat u over alle rechten, bevoegdheden en volmachten beschikt die nodig zijn om bovenstaande licentie te verlenen.
Reactie van Richard van Loon op 30 Juli 2009 op 11.22
Reactie aan Marcel Schoenmaker: "Ook zaken als "meer en betere" functionaliteit gaan er bij mij niet in".
Ik weet niet met wat voor kantoorsoftware je op kantoor moet werken en of je vaak moet samenwerken met medewerkers buiten je afdeling of gemeente/ministerie. Echt high tech is het niet altijd. Je moet er vaak mee doen, is het antwoord. In dat kader is het vaak aantrekkelijk om op zoek te gaan naar alternatieven. Zo is ambtenaar2.0 bijv. gebouwd op NING. Kijk eens even naar de voorwaarden van NING.....Samenwerken met externen buiten het netwerk van (rijks)ambtenaren is vaak nagenoeg niet mogelijk.

Dus we staan voor een dilemma: binnen de muren zwaar beveiligd maar vaak verouderde software en buiten de muren veel laagdrempelige moderne weboplossingen, waarbij de consquenties voor informatiebeveiliging nog niet volledig bekend/getackled zijn.
Wellicht zouden er moderne web2.0 oplossingen binnen de muren van Rijksoverheid geintroduceerd moeten worden, die gehost worden door gespecialiseerde, servicegerichte organisaties.
Reactie van Erik Jonker op 29 Juli 2009 op 7.47
Interessante discussie, aanhakend op een eerdere opmerking, ik denk (hoop) dat het een kwestie van tijd is voordat google apps (maar ook leveranciers als Thinkfree, Zoho ) aanvullende, betaalde opties gaan bieden ten aanzien van beveiliging, privacy, locatie van de fysieke opslag van data etcetera. Op die manier zouden een flink aantal van genoemde bezwaren weggenomen kunnen worden.
Reactie van Harrie Custers op 28 Juli 2009 op 18.22
Ook bij de Belastingdienst staat het beschermen en het afschermen van gegevens hoog in het vaandel. En terecht natuurlijk. Geen enkel bedrijf of burger stelt het op prijs zijn fiscale gegevens op straat of in de Telegraaf te zien. Echter, dit kan ook doorslaan. Nu is het zo dat àlle medewerkers van de Belastingdienst en àl hun werkzaamheden omsloten worden door de zwaar beveiligde muren van het intranet. Flexibiliteit, snelheid, delen, samenwerken zijn zo het kind van de rekening. Elke nieuwe functionaliteit wordt onder de lens van het zwaarst mogelijke beveiligingsniveau gelegd. Met als gevolg torenhoge kosten, giga (doorloop)tijd en nog vaker nul op het rekest van de gebruiker. De niet-primaire en de primaire processen blijven zo aan elkaar gekoppeld. Bij het stellen van prioriteiten wint natuurlijk altijd het primaire proces. Ook dat is terecht.
Echter, die keuze is niet nodig als je de primaire en de secundaire processen van elkaar scheidt. Elk op een eigen platform. Elk met een eigen passend beveiligingsniveau.
Daarom dat wij bij de Belastingdienst werken aan de realisatie van 'Het Andere Intranet'. Als pilot met behulp van Google apps. Nu is niet de keuze welke functionaliteit we wel of niet gaan implementeren. Die is al beschikbaar. Nu is de keuze waar de grenzen zijn van het oude intranet (zwaar beveiligd, persoons- en bedrijfsgebonden fiscale gegevens) en Het Andere Intranet (open, flexibel, toegankelijk, transparant ....).
En dat alles gaat met groeistuipjes gepaard. :-)
Reactie van Richard van Loon op 27 Juli 2009 op 11.21
Een belangrijke reden om Google Docs te gebruiken, is de kwaliteit en functionaliteit van software in eigen huis. Met google docs kun je eenvoudig samenwerken met medewerkers uit verschillende organisaties. Hoe belangrijk iinformatiebeveiliging ook is, het wordt vaak als argument gebruikt om alle nieuwe (betere) ontwikkelingen tegen te houden.
Reactie van Monique Roosen op 26 Juli 2009 op 12.39
Inderdaad interessante vraagstelling. Wij gebruiken nog geen wiki's of google docs/scribd om in gezamenlijkheid in de 'cloud' te gaan werken. Ben het net aan het introduceren, maar de argumenten om het niet te doen staan hier keurig opgesomd en dat is en blijft lastig te doorbreken. Overigens probeer ik er altijd een kwinkslag in aan te brengen met dit filmpje ;-)
Reactie van Davied op 25 Juli 2009 op 12.08
Twee aanvullingen:
1. Er staat ondertussen meer uitleg van Govcert op Ambtenaar 2.0;
2. In de discussie over interne communicatie lopen we hier ook tegenaan.

Leuke vraag dus, benieuwd naar de reacties!

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden