Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

ABC Medialab ziet weleens accounts op Facebook of Twitter waar met wat simpele stappen veel winst gehaald kan worden. Als je begint op sociale media weet je vaak ook niet waar je allemaal op moet letten. Twitter-profielen zijn soms niet (helemaal) ingevuld, waardoor mensen niet weten of ze jou nou moeten volgen of niet. Of een ‘Twitter-ei’ is nog niet vervangen door een profielfoto. Twee duidelijke kenmerken van een #twitwit. Een slecht ingevuld profiel op Facebook laat vaak vragen open. Bijvoorbeeld of het een officiële pagina betreft of een fake-account, waarbij iemand anders zich voordoet als de gemeente.

 

Dit lijkt zout op een slak leggen en niet erg. Als je echter zelf een nieuwe volger hebt, kijk je hoogstwaarschijnlijk altijd direct naar zijn of haar bio en foto. Wie is het, wat doet hij/zij, is het misschien interessant voor mij om hem of haar ook te volgen? Daarnaast worden sociale media steeds meer als zoekmachine gebruikt, het loont dus de moeite om goede steekwoorden te kiezen in je bio, zodat mensen je kunnen vinden.

 

Kortom: het is dus van belang dat je je bio goed invult, om te laten weten wie je bent en waar je voor staat, maar ook om nieuwe volgers te krijgen die je berichten kunnen lezen. Daarom een aantal tips van ABC Medialab.


Algemene tips voor je bio

Je schept in je bio min of meer de verwachting van onderwerpen waarover jij berichten post, dus maak dat hier duidelijk.  Er zijn een paar algemene regels voor het schrijven van een goede bio, als je sociale media (zakelijk) wilt inzetten. Onze tips:

 

  • Wat je ook doet: schrijf in ieder geval een bio! In dit geval geldt dat alle tekst beter is dan geen tekst.
  • Plaats een goede foto en hou hierbij rekening met het feit dat Twitter een ander soort kanaal is dan Facebook (Facebook is minder zakelijk). Zorg dus dat je verschillende profielfoto’s hebt.
  • Vertel iets over wat jij doet of wat je bedrijf doet.
  • Laat iets van je persoonlijkheid zien. Dat kan door aan te geven wat je hobby’s zijn of waar je van houdt, of iets anders dat een beeld geeft van wie jij bent (ben je gertouwd, heb je kinderen).
  • Als je een website hebt waar relevante informatie staat die je wilt delen: plaats er een link naar, zodat mensen je website ook jouw profiel kunnen vinden.  
  • Maak openbaar op welke locatie je je bevindt. Als het een privé account betreft bij voorkeur niet met je straatadres (daar hebben we voorbeelden van, hoe makkelijk maak je het inbrekers dan als je tweet vanaf je vakantiebestemming?), maar plaats en land zijn handig voor potentiële volgers.
  • Een beetje humor in je bio kan natuurlijk ook geen kwaad.
  • Is het een corporate bio? Zet daar dan ook in dat het een officieel account is en wie de berichten post.
  • Werk je voor de gemeente Amsterdam, check dan de stijlregels en richtlijnen die van toepassing zijn op het gebruik van sociale media. Deze zijn te vinden via de volgende link: http://www.amsterdam.nl/stijlweb/middelen/digitale-middelen/social_....

 

Je ziet: een goede bio schrijven is eigenlijk heel eenvoudig. Het lastigste is nog dat je op Twitter binnen de 160 karakters moet blijven! En heb je een nieuwe baan, of een andere hobby? Je kunt je bio altijd aanpassen. Hou je bio dus ook actueel. Toch nog inspiratie nodig? Spiek eens bij een vriend, een gebruiker die je bewondert of iemand die veel volgers/vrienden heeft.

 

Twee grappige bio’s als voorbeeld:

 

@Glinner
I apologise in advance.

 

@RebeccaWoodcock

I am a sample size of one, not statistically significant, nor representative.

 

Een paar serieuze voorbeelden uit de stad:

 

@ABCmedialab

Medialab is het expertisecentrum voor online en nieuwe communicatie binnen de gemeente Amsterdam. Wij zijn: Barbara, Let, Katja, Michael, Stijn en David

 

@020centrum

Officiële Twitteraccount van de Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum. Tweets worden geplaatst door persvoorlichters Jan-Jaap Eikelboom en Edwin Oppedijk.

 

Facebookpagina stadsdeel West

Blijf op de hoogte van het actuele nieuws en de leukste evenementen uit jouw stadsdeel via de officiële Facebookpagina van Stadsdeel West. Heeft u een klacht of melding? Gebruik dan liever het online formulier: http://bit.ly/wtZehw.

 

Facebookpagina stadsdeel Nieuw West

Dit is de officiële Facebookpagina van Stadsdeel Nieuw-West. Stadsdeel Nieuw-West is het grootste en het groenste stadsdeel van Amsterdam. Er wonen ruim 135.000 Amsterdammers.
Meldingen of klachten? Ga naar ons digitale meldpunt voor meldingen openbare ruimte: http://bit.ly/hv8OxY

 

Een paar voorbeelden van Twitteraccounts met veel volgers:

Antal de Waij (19.000 volgers)

Social Media Strategie, Community Management, Adviseur, Marketing, Trendwatcher, Docent, Blogger, Webcare, Spreker, Innovatie, Ondernemer Reputatiemanagement

Hilversum, Amsterdam, Utrecht · http://www.engagementmedia.nl

 

Ambtenaar 2.0 ‏(bijna 6.000 volgers)

Ambtenaar 2.0 is een netwerk van innovatieve en initiatiefrijke ambtenaren die willen bijdragen aan een betere overheid. | #ambtenaar20 #overheid20

Weergaven: 235

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Edo Plantinga op 31 Maart 2012 op 11.51

Leuk artikel! We hebben een vergelijkbaar artikel voor onze overheids-Twittercursus van Social Zoo, maar jouw verhaal is net wat uitgebreider. Ik heb dus al naar deze pagina gelinkt vanuit onze site. If you can't beat them... ;)

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden