Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Waarom neem je 2 vakantiedagen op om toch keihard aan de slag te gaan? Waarom sta je op die vakantiedagen al om half 6 's ochtends op? Waarom reis je ruim 2,5 uur naar je plaats van bestemming? Voor Serious Ambtenaar!

Wat dat is? Das samen met een aantal bevlogen ambtenaren - en welke ambtenaren zijn dat niet? - je denkkracht, netwerk, creativiteit en ervaring inzetten voor het oplossen van maatschappelijk probleem. In dit geval een pittige opdracht geformuleerd door de gemeente Haarlem:

"De gemeente Haarlem wil advies krijgen op de vraag hoe we het gesprek met de stad kunnen beter kunnen faciliteren.  We hebben hier zelf al ideeën over , maar willen dat graag wat verder uitgewerkt zijn. We denken zelf aan een manier waarbij niet telkens op nieuw een platform wordt opgebouwd en groepen worden benaderd zoals  Digipanel, Pleio, Facebook, Twitter, LinkedIn, participatieplatform Kleverlaan (online en offline), participatiespel Parkeren, het fysieke Kans&Krachtspel, Buuv (online en offline)  en de werkateliers Sociaal Domein. De nieuwe vorm hebben we al de werktitel Stadslab meegegeven. Een digitaal platform, waarop we  een aantal participatietaken kunnen realiseren. We stellen ons een online community voor burgers voor, waarop we een aantal participatietools (forum, polls, social media, crowdsourcing en –funding, locationbased participation etc) ‘op de plank’ hebben liggen en in kunnen pluggen afhankelijk van de behoefte. Burgers kunnen een profiel aanmaken en meedoen als het onderwerp in hun belang is of hen interesseert. Voordeel is dat we zo het conversatiepotentieel binnenboord houden en niet –zoals bij telkens weer aparte sites- verliezen."

Dag 1: De eerste dag staat in het teken van kennismaken met de opdrachtgever en de andere serious ambtenaren uit o.m. Leusden, Schiedam, Den Bosch, Groningen en van het Ministerie van EZ. Aangevuld met een ZZP-er. Met verschillende achtergronden, functies en ervaring: een mooie mix met een hoop energie. Daarna verkennen we de vraag: wat wil Haarlem eigenlijk? Aan het eind van de dag inventariseren we wat we bereikt hebben en wat we nog moeten uitzoeken en uitvragen.

In de week tot de 2e dag stopt het denken natuurlijk niet. En omdat 10.000 ambtenaren meer weten dan 7 heb ik de vraag van Haarlem gedeeld in het netwerk van Ambtenaar 2.0. En natuurlijk flink gegoogled, collega's geraadpleegd en een telefonisch interview afgenomen met een deskundige.

 Dag 2: in de ochtend interviewen we in tweetallen medewerkers van Gemeente Haarlem en koppelen we onze bevindingen aan elkaar terug. 's middags bereiden we onze conclusies en aanbevelingen voor. Die presenteren we aan het eind van de middag aan de opdrachtgever en toehoorders. Persoonlijke opbrengst? Nieuwe inzichten, leuke ontmoetingen, nieuwe contacten en netwerk. Volgend jaar weer? Ik wel! En jij?

Weergaven: 149

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden