Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De afgelopen periode hebben we als Medialab (onderdeel van het Amsterdams Bureau voor Communicatie) hard gewerkt aan een productencatalogus social media. In deze catalogus staan producten waarmee we gemeentelijke organisaties binnen Amsterdam willen helpen social media op een effectieve manier in te zetten.

 

Als Medialab willen we het expertisecentrum zijn voor online communicatie binnen de gemeente Amsterdam. In februari 2012 is een ronde gemaakt langs alle stadsdelen van de gemeente, waarbij bijvoorbeeld de volgende concrete vragen werden geconstateerd:

  1. Hoe kan ik  sociale media strategisch inzetten?
  2. Hoe kan ik de buurten betrekken bij planvorming via sociale media?
  3. Hoe kan ik mijn (communicatie)collega’s duidelijk maken welke rol sociale media spelen?
  4. Hoe kan ik sociale media integreren in mijn communicatiestrategie?
  5. Hoe kan ik sociale media intern gebruiken als communicatieinstrument?
  6. Hoe ga ik om met open data en het ontwikkelen van apps?
  7. Hoe overtuig ik mijn bestuur dat het goed is om gebruik te maken van sociale media?
  8. Hoe kunnen we beter kennisdelen tussen de stadsdelen?

 

Mede op basis van deze vragen hebben we onze productencatalogus ontwikkeld en deze delen we graag met jullie:

productcatalogus%20Medialab%20april%202012_WEB_2.pdf

 

Opmerkingen zijn welkom :-)

 

Concreet zijn we nu bezig met het ontwikkelen van de social media way in one day. Deze masterclass social media moet tevens als basis dienen voor de overige workshops en trainingen. hieronder een link naar de eerste grove outline voor deze masterclass. Gisteren hebben we (medialab bestaat uit zeven personen) tijdens een inspirerende middag met elkaar deze outline verder uitgewerkt en de komende weken zullen we het programma concreet gaan invullen. Tips zijn dus nog zeer welkom!

opzet%20SM%20Masterclass%20ABCMedialab.pdf

Weergaven: 805

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Minouche op 12 Juni 2012 op 16.44

Interessant david, is ook wel iets dat we in de gereedschapskist van de Digitale Steden Agenda willen meenemen. Lijkt me dat meer steden jullie aanbod interessant kunnen vinden. Zou je het ook buiten Amsterdam willen aanbieden, of is dat niet het doel?

Reactie van jack karelse op 10 Mei 2012 op 11.19

@Fatou, hoe motiveert de rechter dit c.q. kun je het verschil in jip en janneke taal toelichten?

Zit ik er naast als ik denk dat veel gebruikers internet als ontmoetingsplek zien om met elkaar van gedachten te wisselen, informatie te vinden, van elkaar te leren, met elkaar te babbelen?

Reactie van Fatou van den Hoff op 10 Mei 2012 op 10.49

@Jack Internet is volgens de rechter niet te vergelijken met IRL. Daardoor zijn er verschillen welke inhoud je uiting IRL en online kan hebben. Dus jouw vraag beantwoord ik met een luid en duidelijk: JA!

Reactie van jack karelse op 10 Mei 2012 op 10.37

@Fatou, dat laatste is een mooie nuancering. Online heb je die context inderdaad niet en daar kun je maar beter rekening mee houden.

Is internet een ontmoetingsplek op andere wijze dan huiskamer, kroeg of kantoor?

Reactie van Fatou van den Hoff op 10 Mei 2012 op 10.16

@Jack ik ben het grotendeels met je eens. Ik hoop dat iedereen begrijpt dat 'fouten' in een 'opstartfase' voorkomen en dat daar ruimte voor is. Als die boodschap gecommuniceerd wordt haalt het voor een grote groep de spanning van de boog. 

Niet eens ben ik het met de opmerking 'doe niet wat je in de kroeg niet zou roepen'. Internet is geen kroeg (of huiskamer) en je blijft als je 'nuchter' bent geconfronteerd met je uitingen. In de kroeg is meestal iedereen in dezelfde 'staat' en is de context en intonatie duidelijk. 

Reactie van jack karelse op 10 Mei 2012 op 9.38

@Fatou eigenlijk wil ik niet veel verder gaan dan de algemene richtlijnen die ook op Ambtenaar 2.0 worden uitgedragen (grofweg: ga er verstandig mee om, doe niet wat je in de kroeg niet zou roepen).
Ik denk dat gebruik van sociale media nog veel in verkennend en onderzoekend stadium is; daarbij kunnen en zullen er 'fouten' gemaakt worden. Daarover moet je het gesprek aangaan en samen de grenzen opzoeken. Voor de ene organisatie kunnen de grenzen anders zijn dan voor de andere.

Je kunt er vanuit gaan dat alles voldoende is geregeld in wet- en regelgeving, maar wat er dan geregeld is zal bekend moeten zijn/worden gemaakt. Dat is waar ik het van harte met je eens ben en wat ik ook bedoel, maar bijv. ook wanneer gebruik je welk soort medium, welke berichten komen in aanmerking voor opname in het archief van de organisatie. 

Reactie van Fatou van den Hoff op 4 Mei 2012 op 10.50

Mooi opgezet David e.a.
Ik vraag me wel af in hoeverre de grote massa (om het zo even uit te drukken) hier klaar voor is. Binnen Ambtenaar2.0 ligt het tempo hoog. De energie en ideeën vloeien rijkelijk. Ik sta daar volledig achter. Daarnaast krijg ik vaker geluiden van ambtenaren die nog niet zo ver zijn. Het is fijn als iedereen snel aansluit en zich prettig voelt met het gebruik van deze nieuwe mogelijkheden. Daarvoor verwijs ik naar mijn blog http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/als-ik-weet-wat-ik-mag-s....

De kennis over online sociale netwerken ontbreekt volgens mij niet en zijn er veel 'meelezers' bij ambtenaar2.0.Hoe kunnen deze 'meelezers' actief worden? Als ze denken zoals de jonge ambtenaar in mijn blog "Als ik weet wat ik mag schrijven" dan is een andere training de oplossing zoals ik beschrijf in http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/zonder-kennis-is-er-geen...

@Jack Ik ben benieuwd wat jij bedoelt met: "Daarbij hoort dat er randvoorwaarden zijn en -mijn voorkeur- de nodige vrijheid voor medewerkers die de verantwoordelijkheid aan kunnen en willen. De randvoorwaarden betreffen de uitingen die gedaan worden".
Mag ik daaruit afleiden dat medewerkers die die verantwoordelijkheid niet willen of kunnen nemen geen vrijheid krijgen en daarmee een onderscheid gemaakt wordt? Waar bestaat volgens jou die nodige vrijheid uit? Aan welke "randvoorwaarden betreffende de uitingen" denk jij? Waarom wil je dat opnieuw of apart vastleggen? Zomaar even een paar vragen die in me opkomen. 

Als we naar het voorbeeld van Rotterdam kijken, dat ik van harte onderschrijf, is daar het uitgangspunt juist geen nieuwe richtlijnen, protocollen of gedragscodes opstellen. Ik ben van mening dat alles afdoende geregeld is in wet- en regelgeving. De zwakke schakel is meestal de kennis van deze wet- en regelgeving. Een nieuwe code oid. legt de wet- en regelgeving meestal alleen uit in vagere of minder objectieve begrippen. Hierdoor worden medewerkers meestal verder beperkt in hun vrijheid. 

Reactie van jack karelse op 4 Mei 2012 op 10.20

lijkt me een redelijk initiatief. Hoe ver ga je in/met de opzet van de masterclass? Ik zou graag zien dat sociale media integraal worden opgepakt, als onderdeel van werk en werkzaamheden. Niet als een apart fenomeen. Daarbij hoort dat er randvoorwaarden zijn en -mijn voorkeur- de nodige vrijheid voor medewerkers die de verantwoordelijkheid aan kunnen en willen. De randvoorwaarden betreffen de uitingen die gedaan worden en de manieren waarop dit gebeurt, wat er lievere wel en liever niet via sociale media plaats kan vinden en -bekeken vanuit informatiebeheer- zorg kunnen dragen voor de archivering van de berichten daar waar nodig. Binnen Amsterdam zijn vast en zeker collega's vanuit het vakgebied van informatiebeheer die hierbij ten dienste kunnen en willen zijn.
zie evt ter verdere informatie over wat ik bedoel http://prezi.com/mbtiku33m23z/informatiebewust-werken-tbv-larm/ en een blog alhier http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/zakelijk-ambtenaar-2-0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden