Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Start tweede onderzoek gebruik social media door gemeenten in Nederland

In september 2011 is de eerste editie van mijn onderzoek naar het gebruik van social media door gemeenten in Nederland, “Alleen aanwezig zijn op social media is niet genoeg”, gepubliceerd (wil je het nog eens lezen: het is te downloaden vanaf mijn website: www.david-kok.nl). Van de 291 gemeenten die vorig jaar meewerkten aan het onderzoek (69%) bleek de helft actief te zijn op social media, en 86% wilde er meer gebruik van maken. Twitter was het meest populair (42%), gevolgd door YouTube (15%). Voornamelijk grote gemeenten maakten gebruik van social media; het gebruik onder gemeenten tot 10.000 inwoners was minder dan 10%. Social media werden echter vooral gebruikt om te zenden, er was weinig interactie.


Onderzoek 2012

Vandaag heb ik aan zo'n 400 gemeenten een email gestuurd met de vraag om ook dit jaar mee te werken aan het onderzoek. Om te kijken of gemeenten meer, of minder, gebruik maken van social media en wat hun beweegredenen hierbij zijn. Het onderzoek wordt dit jaar uitgevoerd in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam. Deze samenwerking toont zich in een verbeterde (en nu digitale) vragenlijst en daarnaast zullen we de top 50 gemeenten objectief laten scoren door studenten van de universiteit op basis van een aantal regels.

 

Inhoudelijke hoofdstukken

Naast de resultaten van het onderzoek zullen er een aantal inhoudelijke hoofdstukken aan het onderzoek worden toegevoegd, die zullen worden geschreven door experts, waaronder:


1.     De wetenschap achter social media.

2.     Webcare: welke tools werken er in je voordeel?

3.     E-participatie via social media: hoe doe je dat?

4.     Social media en de gemeenteraad: de echte democratie?

5.     De ROI en ROP van social media: het is wel te berekenen.

6.     Crisiscommunicatie: is een crisis via social media te beheersen?


Tenslotte zullen de resultaten van twee andere onderzoeken worden gepresenteerd:


1.     Social media around the world: wat kunnen we leren van andere steden in de wereld? Een onderzoek naar het gebruik van social media door steden als New York, Barcelona, Athene, Taipei, Antwerpen, etcetera. Op dit moment hebben 64 steden wereldwijd de vragenlijst ingevuld (onderzoek loopt nog).

2.     Zit de online burger wel op u te wachten? Een onderzoek naar de vraag of de online burger wel een behoefte heeft om via social media kanalen te communiceren met haar gemeente? Dit onderzoek loopt nog en ik kan nog respons gebruiken. Daarom zou ik willen vragen of jullie via jullie social media kanalen hier aandacht voor kunnen vragen middels een tweet of bericht. De link naar het onderzoek (zelf invullen mag ook) is: http://www.thesistools.com/web/?id=273707)


 

Ik hoop op een nog groter responspercentage dan vorig jaar. Werk je zelf bij een gemeente en weet je niet zeker of mijn vragenlijst op de juiste plek terecht is gekomen: mail me dan even en dan stuur ik je een link naar de vragenlijst. En heb je suggesties voor aanvullende interessante inhoudelijke hoofdstukken, of ben je een expert op een bepaald gebied en zou je een hoofdstuk willen schrijven: mail me dan ook, want daar ben ik erg benieuwd naar!

Weergaven: 305

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden