Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Vervullen lokale media nog wel hun rol als waakhond? #doeopen

Afgelopen maandag 18 mei was ik aanwezig bij het Doe Open-festival. Een inspirerend festival met een goede sfeer en interessante onderwerpen.

Tijdens een workshop over lokale media werd een onderzoek van het Stimuleringsfonds van de Pers gepresenteerd. Tijdens dit onderzoek werden grote en kleine gemeenten onderzocht en het blijkt dat de politiek in kleine gemeenten nauwelijks nog gevolgd wordt door de journalistiek. In grote gemeenten is er gemiddeld vier keer zo veel lokaal bestuurlijk nieuws dan in kleine gemeenten! In plaatsen met minder dan 50.000 inwoners (dit geldt voor bij 8 miljoen Nederlanders) komt sowieso veel minder lokaal nieuws dan in plaatsen met meer dan 50.000 inwoners.

Vijf voor twaalf

Er ontstaat steeds meer de oproep om hier iets aan te doen, omdat de lokale media op deze manier geen invulling kunnen geven aan hun rol als luis in de pels. Zo zei minister Plasterk bij de lancering van het onderzoek dat het vijf voor twaalf is. Tegelijkertijd blijkt dat de meeste burgers heel tevreden zijn over de kwaliteit van ‘hun’ regionale media! De onderzoekers begrijpen niet waarom dit zo is. Ook blijkt 80% van de ondervraagden geen geld over te hebben voor lokale media, mochten ze op omvallen staan. Ook daar hebben de onderzoekers geen verklaring voor.

Gewend aan gratis

Dit zou er mee te maken kunnen hebben dat burgers gewend zijn gratis online informatie onder ogen te krijgen. Er zijn initiatieven zoals blendle en de correspondent, die deze trend proberen te keren, maar oplages van kranten verkleinen omdat burgers minder vraag hebben.

Volgens de onderzoekers is veel lokaal nieuws nog offline, maar ook in de lokale nieuwsvoorziening is een online beweging gaande. Particuliere nieuwsblogs of hyperlocals brengen veel (gratis) online nieuws. Van de 4600 gevonden nieuwsberichten in een week tijd, zijn zo'n 1000 berichten afkomstig van hyperlocals. Een derde van alle hyperlocals start om de politiek kritisch te volgen en uit onvrede over te kort schietende nieuwsmedia, maar het in de lucht houden van de site is soms een probleem. Dit komt volgens onderzoeks van Hogeschool Utrecht door een gebrek aan technische en bedrijfskundige kennis. De initatiefnemers maken nog niet optimaal gebruik van de mogelijkheden die zij hierin hebben.

De waakhond bijvoeren?

Ik begrijp de onrust over de lokale media en het verliezen van hun waakhondfunctie. De democratie is er opgestoelt dat zij door media aan de tand wordt gevoeld. Die checks and balances kunnen niet ontbreken. Er zijn nu geluiden dat de lokale overheid de lokale media moet subsidieren via een fonds. Zo kunnen lokale media meer geld besteden aan bestuurlijke thema's. Het zou een optie kunnen zijn, maar het is wel mogelijk dat lokale media zo hun onafhankelijkheid kwijtraken en als waakhond wellicht hun tanden verliezen. 

Ik zie daarom ook toekomst in de hyperlocals. Hoewel deze hyperlocals nu nog geen volwaardig alternatief vormen, zou dat in de toekomst kunnen veranderen als zij beter gebruik gaan maken van de mogelijkheden. Wellicht is het beter om hen te leren hoe zij hun site online kunnen houden in plaats van geld te geven via een fonds. Een beetje in de filosofie: Give a man a fish and he will eat for one day. Teach a man how to fish and he will eat forever.

Bovendien geloof ik er toch in dat als er ergens een gat ontstaat, de samenleving daar vaak een eigen antwoord op vindt. Dit is niet altijd het antwoord waar de overheid aan dacht, maar het kan even zo goed werken.

 

 

 

Weergaven: 164

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Dirk Jan van der Wal op 5 Juni 2015 op 16.44

Je zou uit het feit dat mensen tevreden zijn over hun lokale media, in combinatie met het feit dat die media weinig aandacht besteden aan politiek ook de conclusie kunnen trekken dat het gros van de mensen zich niet interesseren voor die lokale politiek. Tot dat er ergens iets misgaat natuurljk....

Als inwoner van een kleine gemeente valt me op dat ik het niet moet hebben van de regionale media. Die beperken zich vaak tot de grote gemeenten in hun verspreidingsgebied. Voor mij dus niet echt interessant.

Het lokale (politieke) nieuws haal ik uit de gratis verspreide huis-aan-huis blaadjes. Voor mij dus geen Nee-Nee sticker maar een Ja-Nee sticker op de brievenbus. In één van die blaadjes staan ook alle gemeentelijke publicaties, de ander drijft op advertentie inkomsten.

Als lokale media in de problemen zitten komt dat m.i. vooral omdat ze vergeten dat ze lokale media zijn. Zeker met veel bladen die zijn opgekocht door Wegener en TMG zie je steeds meer eenheidsworst: een landelijke krant die onder verschillende namen in verschillende regio's verkocht wordt. Met een m.i. te beperkte lokale katern (alleen nieuws uit grote kernen). Daarmee zijn ze voor mij onvoldoende onderscheidend: ik ga niet voor 1 katern een tweede abonnement nemen. Zeker als die niet het voor mij interessante lokale nieuws bevat.

Reactie van Puck van Tilburg op 20 Mei 2015 op 17.28

Tja, ik denk niet dat het de oplossing is. Ik heb zelf bij een magazine gewerkt op de universiteit. Hoewel ze onafhankelijk opereerden, werden ze wel gefinancierd door de universiteit. Dat levert soms rare spanningsvelden op.

Maar we moeten niet de illusie hebben dat er uberhaupt journalistiek bestaat die volledig onafhankelijk is. Je weet alleen maar dingen als je af en toe ook iets niet opschrijft...

Reactie van Gilbert Sewnandan op 20 Mei 2015 op 17.06

En wat vind je van het inhuren van een verslaggever zoals de gemeenteraad van Heerenveen doet, Puck? zie: http://www.communicatieonline.nl/nieuws/gemeenteraad-heerenveen-huu... Leuke blog; jammer dat we elkaar maandag niet even getroffen hebben in Amsterdam.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden