Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Wat moet er in het tweede boek over Ambtenaar 2.0?

De ontwikkelingen gaan snel op internet. En dat geldt ook voor de inzet van internet en web 2.0 binnen de overheid. Sinds het schrijven van het boek Ambtenaar 2.0 in de zomer van 2008 is er alweer heel wat gebeurd:

- Nieuwe inzichten hoe een 2.0-samenleving eruit ziet en wat de rol van overheid en ambtenaren daarin is;
- Nieuwe voorbeelden van hoe ambtenaren en organisaties al bezig zijn met web 2.0;
- Nieuwe tips en nuttige sites om je werk efficiënter te maken en om interactiever te kunnen werken.

Daarnaast heb ik zelf ook veel meegemaakt en geleerd over hoe het is om te werken als ambtenaar 2.0. Dat heeft interessante en leerzame anekdotes opgeleverd.

Wat wil jij terug zien in het volgende boek?
Kortom, genoeg om weer een boek vol te schrijven (werktitel: Ambtenaar 2.1). Maar het zou jammer zijn als ik iets vergeet. Daarom aan jou de vraag om te vertellen wat je terug wil zien in een tweede boek:

- Welke voorbeelden moet ik zeker meenemen?
- Wat heb je gemist in het eerste boek?
- Welke tips moeten erbij?
- Op welk onderwerp moet ik volgens jou mijn 2.0-kijk ook nog geven?

Ofwel, wat moet ik vooral niet vergeten?

Weergaven: 57

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Richard van Delft op 11 Juni 2009 op 16.12
Mocht je nog ideeën wilen, enkele items die ik graag zie terugkopen:
* Organisatorisch inbedding in de organisatie; aanpak
De key succesfactoren om in je project met 2.0 mogelijkheden aan de slag te gaan.
* Succesvolle voorbeelden
Welke successen zijn er geboekt bij gemeente, provincie en ministerie
Welke successen zijn er in het buitenland (obama, canada, charity organisaties, etc.)
* Tooling
Qua tooling denk ik dat (social) search 2.0 nog behandeld moet worden. (Kennis is macht, maar kennissen zijn machtiger)
Reactie van Wieb de Groot op 15 Mei 2009 op 16.10
Erg marginaal, maar de opsomming van de kantlijntekst (derde druk) loopt niet goed. 1, 2, 2 i.p.v. 1, 2, 3.
Wil je dat eigenlijk wel weten?
Groeten Wieb
Reactie van Klaas Eldering op 22 April 2009 op 22.37
En wat gaan we doen nadat we het allemaal hebben opgeschreven? Ik ben het met Arjen eens loop nou niet weer te ver voor de troepen uit. Biedt gewone mensen perspectief. Leg uit en geef het goede voorbeeld. Nog meer boeken? De daadkracht die we nodig hebben is er al. Moeten we misschien meer in de vorm van interactieve websites-logs aanboren. En ja heel misschien door toch ook richting te geven? (is mogelijkheden beperken). Zingeving is alles. Ons (wij europeanen) rijnlandmodel is gewoon goed. Kijk op http://viavertex.org of niet.
Reactie van Davied op 22 April 2009 op 7.55
Arjen, Irene, goede tips, dank!
Reactie van Irene van Riet op 17 April 2009 op 11.12
Hoi Davied,

Kun je in het boek iets opnemen over hoe we de ambtenaar 1.0 over de streep moeten krijgen. Een artikel van mij over ambtenaar 2.0 in ons personeelsblad leverde geen enkele reactie op. Het staat dus nog te ver van hun bed.
Reactie van Jeroen de Miranda op 17 April 2009 op 8.37
Davied, topics die bij mij opkomen zijn:

Diensten

1. het gaan gebruiken van steeds meer web 2.0 multimedia diensten; vooral video. Voorbeeld hiervan is de BBC ('ShowUsABetterWay' - beschikbaar stellen van een platform waarop overheden en burgers zelf web 2.0 initiatieven kunnen ontwikkelen) - navolging in Nederland.

2. Open Innovatie en Innovatie 2.0. Mooi voorbeeld is het zero-budget initiatief van Innovatie 2.0 om een open innovatie dag te organiseren.

3. overheden gaan daadwerkelijk eigen informatie openen voor derden, en maken het mogelijk om nieuwe diensten te ontwikkelen (bjiv. d.m.v. mashups, op basis van open overheidsinformatie (standaard interfaces, XML gebaseerd).

4. campagne voeren d.m.v. web 2.0 (Obama navolgen).


Strategie en beleid:; overheidssectoren

1. de OOV-sector gaat de voordelen van web 2.0 inzien; en gaat leren hoe met risico's om te gaan (informatiebeveiliging); identiteitsfraude en web 2.0.

2. waarom lijkt de ene overheidsorganisatie wat sneller web 2.0 te adopteren dan de andere overheidsorganisatie; en wat kunnen daaruit leren over randvoorwaarden?

3. meer focus op het potentieel dat web 2.0 heeft om voor minder geld toch een hogere productiviteit van medewerkers te behalen ); m.a.w. op basis van business cases gaan investeren in web 2.0 middelen).

4. dialoog zoeken met burgers juist ook op web 2.0 platforms waar de burger zich al massaal beweegt (denk aan Hyves).

5. meer interactie met vergelijkbare initiatieven in landen om ons heen.

6. meer expliciet maken van het leerproces rondom Ambtenaar 2.0 (zowel strategisch, organisatorisch als technisch); Ambtenaar 2.0 als mogelijk voorbeeld voor andere overheden c.q. samenwerkingsverbanden tussen overheden en burgers.

7. wat betekent het meer gaan werken met web 2.0 ('Het Nieuwe Werken') voor aansturing/ beoordeling/ promotie van ambtenaren; en ook voor de hierarchische verhouding medewerker/manager.


Technologie

1.- veel sneller initiatieven van de grond krijgen door middel van de nieuwste (ontwikkel-)middelen; niet alleen weblog (WordPress); maar ook rapid prototyping van webservices, bijvoorbeeld d.m.v. Ruby on Rails.

2. web 2.0 en cloud computing zijn twee kanten van dezelfde medaille; de meeste web 2.0 diensten maken gebruik van cloud infrastructuur (Software as a Service, Platform as a Service, etc) - begrip krijgen van het potentieel en van risico's ook op beleidsvormend en bestuurlijk nivo in de overheid - hierdoor wellicht een iets andere aansturing van de eigen IT-organisaties.

3. authenticatie, federated identity - net is bekend geworden dat Hyves een OpenId provider wordt; een koppeling naar DigiD zou er ook wel eens kunnen komen denk ik, Enterprise IT en web 2.0 groeien dus naar elkaar toe. Digitale identiteit in de breedste zin van het woord wordt steeds belangrijker.

4. de impact van web 2.0 op de bestaande manier van het maken van internet sites voor overheden (nu: vrij monolitische producten; toekomst: aggregatie van web 2.0 platforms, die makkelijker te integreren zijn doordat er betere integratie en federated identity infrastructuren beschikbaar komen); 'permanente beta-versie' ook van dit soort overheidsinternetsites etc)

5. real time internet. Twitter en FriendFeed zijn daar een mooi voorbeeld van; ik zie dat als een vernieuwing t.o.v. de toch wat vertraagde informatievoorziening d.m.v. RSS feeds.

7. technologisch naar elkaar toe groeien van interne documentatie en workflowsystemen (ECM, DMS etc) aan de ene kant, en web 2.0 platforms aan de andere kant.


Groeten,

Jeroen
Reactie van Davied op 16 April 2009 op 16.56
Bob, zie ook http://www.ambtenaar20.nl/?p=721 ;-)
Reactie van Bob Kronenburg op 15 April 2009 op 18.19
Hi Davied, een knipoog naar 3.0 wellicht? Het geeft in ieder geval te denken welke richtingen het op kan gaan (het welbekende 'als de hype voorbij is). Met een wat meer afgebakend doel / richting is het ten slotte altijd makkelijker om te begrijpen waarom je iets op dit moment doet.

Is alleen de vraag, hoe 3.0 eruit gaat zien. Semantiek gok ik...

:-)

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden