Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

“Deze account blijft voorlopig inactief in afwachting van een positief besluit over het inzetten van social media”. De gemeente Ameland zette in augustus 2010 met het verzenden van deze tweet zijn eerste stapjes in de dynamische wereld van social media. Daar waar meningen over uiteenlopende zaken in 140 tekens worden geformuleerd en politici in direct contact staan voor de burgers.  “Voor de zekerheid” had de gemeente maar alvast een account geregistreerd.

 

Zit de burger wel op u te wachten?

Zo moet het dus niet. Op deze manier heeft het gebruik van social media door gemeenten geen toegevoegde waarde, in bijvoorbeeld het realiseren van de doelstelling de burger meer te betrekken bij de lokale politiek. Daar waren alle aanwezigen het op dinsdag 22 november 2011 over eens tijdens de rondetafelsessie ‘Zit de burger wel op u te wachten’, een interactieve discussiebijeenkomst over het gebruik van social media door gemeenteraden.

 

Het aangeschoven gezelschap bestond uit griffiemedewerkers, (deel)raadsleden en communicatiespecialisten. De avond was georganiseerd door David Kok, directiesecretaris bij de dienst Economische Zaken van de gemeente Amsterdam, en Nicolette Ouwerling, online communicatiestrateeg bij adviesbureau Necker van Naem.

 

Stop met zenden!

Maar bieden social media als Facebook en Twitter wel meerwaarde aan gemeenteraden? De ontspannen meeting leverde interessante antwoorden op, op deze vraag. Ouwerling is van mening dat social media de kloof tussen burger en politiek kunnen verkleinen. “Maar dan moet de kwaliteit van Facebook-profielen en Twitter-accounts van gemeenten wel fors omhoog. Veel gemeenten en gemeenteraden gebruiken social media vooral als een communicatiekanaal, als een extra podium om nieuws- en persberichten te verspreiden. Maar vergeten wordt dat social media bij uitstek geschikt zijn als kennisbron en als servicekanaal. Treedt met burgers en maatschappelijke organisaties in contact over hun wensen en problemen. Stop met zenden en ga de dialoog aan!”

 

Gemeenten willen meer met social media maar weten niet hoe

Uit onderzoek van Kok naar het gebruik van social media door gemeenten blijkt dat de extra tijdinspanning die het optuigen van bijvoorbeeld een Twitter-account met zich meebrengt, als een van de grootste nadelen wordt gezien. “Te makkelijk”, vindt Kok. “Zie het juist als een extra kans om vanuit de samenleving input te krijgen over levende opvattingen en doe je er voordeel mee door in gesprek te treden met burgers.”

 

Alleen politici kunnen de kloof tussen burger en politiek verkleinen

Toch werden ook enkele nuancerende opmerkingen gemaakt bij het veronderstelde effect dat het gebruik van social media door gemeenten zou hebben op het verkleinen van de kloof tussen burger en politiek. “Twitter bijvoorbeeld is een avantgarde instrument”, sprak Jeroen Fritz, raadslid voor de PvdA in Haarlem. “Ik geloof niet dat ik via Twitter de gemiddelde Haarlemmer bereik. Social media moet niet het enige instrument zijn om de burgers meer bij de lokale politiek te betrekken.”

Femke Schaafsma, griffiemedewerkster voor de gemeenteraad in Almere, deelde de mening van Fritz. “De mensen die actief twitteren over de politiek in Almere zijn ook de mensen die altijd al naar de raadsvergaderingen komen, de usual suspects.

“Twitteraars zijn vaak hoogopgeleide mensen die al maatschappelijk betrokken zijn”, bracht ook Sebastiaan Capel, D66-raadslid in Amsterdam, een nuance aan.

Maar, zo denkt Fritz, “ook Twitter zal de massa bereiken.”

 

Morgen aan de slag

Tips voor raadsleden en griffies die uit de sessie naar voren kwamen zijn:

  1. Griffies kunnen raadsleden ondersteunen door ze te voorzien van een digitale knipselkrant, waarin ook dialogen die buiten het gemeentehuis worden gevoerd in kaart worden gebracht.
  2. Ga als communicatieadviseur geen verslag tweeten van de raadsvergadering. Laat de politici de politiek bedrijven.
  3. Denk na over manieren om de individuele raadsleden een podium te bieden. Gebruik bijvoorbeeld een gezamenlijke hashtag bij raadsvergaderingen.
  4. Exprimenteer! Plaats een twitterscherm in de raadszaal. We zijn benieuwd welke gemeente hier al mee aan de slag is.
  5. De scheiding werk, politiek, privé is voor veel raadsleden lastig. Iedereen geeft hier een eigen invulling aan. Sommigen mixen zakelijk en privé, anderen versturen bewust alleen politieke tweets of hanteren meerdere accounts. Dé juiste manier bestaat niet!
  6. Bekijk als raadslid wie je wilt volgen in jouw stad. Volg bijvoorbeeld stadsgenoten met meer dan 500 followers. Zij hebben blijkbaar iets interessants te melden, zijn enthousiast over de stad én delen dit met anderen!
  7. Het Twitteruur in Haarlem rondom de Kadernota was succesvol, zelfs trending topic! Een les voor de volgende keer is om het niet over de kadernota als geheel te hebben, maar over losse concrete onderwerpen.
  8. Leer van hoe je stadsgenoten social media gebruiken om iets te bereiken. Een leuk voorbeeld is www.boloboost.nl. Een initiatief om goede ideeën voor Bos en Lommer een boost te geven dat succesvol werd door social media.
  9. Hou de 90-9-1 regel in gedachte. Van de 100 mensen die je volgen, zien 9 mensen je bericht en doet eentje er wat mee. Wie is die ene?
  10. Tip! Pleio biedt ook mogelijkheden om een interactieve raadswebsite in te richten. Amstelveen gaat zich hier in verdiepen.

 

En verder?

Dit verslag staat ook op de LinkedIn-groep voor raadsleden en het netwerk voor raadscommunicatieadviseurs. Daar praten we graag verder!

 

Meer weten?

Neem contact op met David of Nicolette voor meer info.

 

David Kok | @davidkok | David@dkNL.nu

Nicolette Ouwerling | | @nicolette_ouw | Nicolette@necker.nl

 

De presentaties:

Weergaven: 164

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van David Kok op 5 December 2011 op 21.49

@Davied LOL, iets te snel verslag gecopy-paste.. Gaat om de inhoud he :-)

Reactie van Davied op 5 December 2011 op 21.04

David, je praat over jezelf in de derde persoon! Iets voor tip 11? :-)

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden