Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Zoektips met Google. Deel 4 : bestandsformaten

In de vorige afleveringen hebben we gezien hoe je commando's kunt toevoegen en welke leestekens je kunt gebruiken. In dit deel een aantal tips om te zoeken naar documentsoorten. De vier meest gebruikte komen aan bod. Om de verschillende resultaten te laten zien, gebruik ik dezelfde zoekterm.

1. filetype:pdf

De Rijksoverheid, maar ook verschillende officiële instanties, zijn een langdurig huwelijk aangegaan met PDF (portable document format). Hiermee kun je naar allerlei rapporten, beleidstukken, proefschriften, artikelen e.d. zoeken. Bij de eerste treffers o.s. het actieplan Open Overheid 2016-2017, maar ook de visie van de Nationale ombudsman. Omdat Open Overheid een samengestelde term is, gebruik je aanhalingstekens (" ").

Let op: géén spatie na de dubbele punt en ook geen .pdf, maar pdf

Als de pdf uit veel pagina's bestaat, kun je m.b.v. CTRL-F zoeken naar bepaalde woorden in de tekst. Deze worden dan gearceerd op de pagina.

2. filetype:doc (of docx)

Word is veruit het meest gebruikte tekstverwerkingsprogramma ter wereld. De kans is dus erg groot dat het web wemelt van dit soort documenten. Soms rollen hier interessante notulen of verslagen uit. Je kunt je zoekvraag makkelijk afbakenen d.m.v. puntjes, bijv. 2014..2016

3. filetype:xlsx

Excel maakt net als Word, deel uit van het Office-pakket van Microsoft. Zoek je naar cijfermateriaal of statistieken, gebruik dan bovenstaand commando.

 

4. filetype:ppt (of pptx voor de nieuwste versie)

Als je een presentatie zoekt, kun je bovenstaande commando's gebruiken. Je opdracht geeft niet veel treffers (6), maar wel mogelijk interessante (over Open Overheid en budgetmonitoring). 

Er is een overdaad aan presentaties te vinden op het web. Hieronder een handige tip.

Is je collega verhinderd, of moet je ineens invallen en een presentatie geven, zoek dan op Slideshare naar een onderwerp.

Volgende week: betrouwbaarheid van bronnen!

Weergaven: 85

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden