Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Zoektips met Google. Deel 5: betrouwbaarheid resultaten

De vorige vier blogs hielpen je op weg om in het woud van het web relevante informatie te zoeken. Maar hoe kun je vaststellen of deze info ook betrouwbaar is en wie zitten er achter de site? Een aantal criteria kunnen je op weg helpen.

Uiterlijk

Websites van het Sociaal Cultureel Planbureau, Centraal Cultureel Planbureau, Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid,Nationale ombudsman en andere Hoge Colleges van Staat zijn veilig om te raadplegen. Opmaak is duidelijk en ze bevatten contact- en adresgegevens. In geval van twijfel kun je ze makkelijk bellen.

Doe je bijvoorbeeld onderzoek naar discriminatie of radicalisering, dan kun je ook terechtkomen op sites met SCHREEUWENDE KOPPEN, veel !!!!!!!!!!!, taalfouten, ontbreken zoekfunctie, vreemd gebruik van HoOfDLEtterS. Ook kan er veel reclame zijn in de marges of kolommen. Signaal: overslaan als je op zoek bent naar objectieve, betrouwbare informatie. Kijk ook naar het jaartal (wanneer was de laatste bijdrage of update?).

Specialisten bij de Koninklijke Bibliotheek hebben overigens een mooie verzameling Bronnen en zoekwijzers

samengesteld, opgesplitst naar catalogi, databanken en websites. Dit kan ook een handig startpunt zijn voor je zoekvraag.

Eigenaar website of databank

De online-encyclopedie Wikipedia wordt continu bewerkt en aangevuld. Men kan zelfs anoniem iets toevoegen; echter, onzin wordt meestal vrij snel verwijderd of gecorrigeerd. Ondergetekende heeft zelf de proef op de som genomen. Twijfel je aan de betrouwbaarheid, bijvoorbeeld omdat er gegevens ontbreken over de redactie, webbeheerder of organisatie, dan kun de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland  (SIDN) raadplegen. Dat gaat zo:

Registratie van buitenlandse websites kun je opzoeken via Whois Lookup, of via Centralops.net/co.

Een berucht voorbeeld uit medio jaren '90 is http://www.whitehouse.com en http://www.whitehouse.gov. Respectievelijk een erotische datingsite en de officiële pagina van het Witte Huis.

Meerdere bronnen

Kloppen de cijfers? Is er juist geciteerd? Hoe zit het met de jaartallen? Check dan meerdere bronnen, liefst drie of meer. Worden steeds dezelfde feiten en cijfers genoemd, dan kloppen de bronnen meestal. Pas op: soms neemt men klakkeloos elkaars bronnen over. Voorbeelden uit de journalistiek te over. Check altijd de feiten.

Meer weten?

Taalhistoricus Ewoud Sanders heeft het zoekgidsje Slimmer zoeken op internet gepubliceerd, waaruit ik veel inspiratie haalde. Hij geeft ook workshops en masterclasses. Volg hem op Twitter : @ewoudsanders.

Het boekje De Google Code door Henk van Ess geeft o.a. tips om 'te denken als een document' (NRC Handelsblad, 9-02-2013). Hij gebruikt o.a. het voorbeeld van zoeken naar sollicitatiebrieven: gebruik nooit 'sollicitatiebrief' in je zoekvraag. De ontvanger (bedrijf of organisatie) weet toch wel dat het een sollicitatiebrief is. Ooit een onder ogen gezien die begon met: Geachte heer, mevrouw, hierbij stuur ik u een van mijn sollicitatiebrieven? 

Ook hij geeft cursussen en publiceert regelmatig. Twitter: https://twitter.com/henkvaness

Volgende week: Google, méér dan een zoekmachine.

Weergaven: 119

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden