Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Zoektips met Google. Deel 6 (en slot): Google, méér dan een zoekmachine

Toen Google in 1998 werd gelanceerd was internet een paar jaar grootschalig beschikbaar voor bedrijven, huishoudens en onderwijs. Als zoekmachine verdrong het in korte tijd Yahoo, Lycos, Altavista, Infoseek, en in Nederland Ilse. Een chronologisch overzicht vind je op Search Engine History. In het nieuwe millennium groeide het uit tot veel meer dan een zoekmachine:

Hieronder een aantal diensten van Google, allen ondergebracht in het in 2015 opgerichte moederbedrijf Alphabet. Werk je toevallig voor Google, dan krijg je van hen zelfs de mogelijkheid om veilig een startup te beginnen (Techzine, 25-04-2016).

Vierkantjes

Altijd afgevraagd wat die kleine vierkantjes zijn, rechtsbovenin? Deze geven je toegang tot een aantal toepassingen (applicaties). Youtube, Gmail, Google+ en Google Maps zullen wel bij de meesten bekend zijn. Hieronder aandacht voor een aantal minder bekende.

Google Documenten

Als je op Meer klikt (zie plaatje hierboven) kom je o.a. terecht bij Documenten (Google Docs). Zit je in een voetbalvereniging, in het bestuur van de hockeyclub, wil je met familieleden iets organiseren voor het jubileum van je ouders, maar ook voor kantoortoepassingen kan Google Docs handig zijn. Met je account bepaal je met wie je je documenten kan delen. Net als Word kun je het bewerken met Opmaak, Links toevoegen, tabellen maken. Je bestanden worden opgeslagen in de 'cloud', d.w.z. niet fysiek opgeslagen op je schijf, maar vanaf elke computer, laptop of tablet toegankelijk.

Hangouts

Met Google Hangouts kun je een 1 op 1 gesprek voeren, maar ook meerdere personen uitnodigen. Soort virtuele vergadering dus. Je kunt inbellen en direct berichten versturen. Het maken van contactenlijsten is vrij eenvoudig, beschikbaar via elk device (pc, tablet, pc) en ook kun je het besturingssysteem kiezen (iOS, Android of Chrome). Kosteloos beschikbaar.

Blogger

Wil je schrijven over je sportclub, je favoriete wijnen of je reisverslagen delen, dat kan eenvoudig met Blogger. Klik op tab Nieuw Blog en geef je domeinnaam op. Je kunt ook d.m.v. sjablonen je lay-out van je pagina beweken. Kleuren toevoegen, achtergronden veranderen en naar je eigen wensen aanpassen.

 Er zijn andere Content Management Systemen (CMS) met uitgebreide mogelijkheden en geavanceerde toepassingen (WordPress, Drupal), maar wil je snel aan de slag dan kan Blogger uitkomst bieden. Voordeel is wel dat vrijwel alle Google toepassingen integreerbaar zijn.

Filmpjes

Op Youtube staan ontzettend veel handleidingen en introductiefilmpjes. Zo heb ik er gitaar leren spelen :-) Open Youtube en type bijvoorbeeld 'How to...'  of ' Aan de slag met...'. Een aardige introductie met Blogger heb ik gevonden met Aan de slag met blogger (17 min).

Wandel eens door de tal van applicaties, zoek natuurfoto's, maak een presentatie of kijk in discussiegroepen naar onderwerpen van je interesse. Veel succes!

Volgende week : Haal meer uit Twitter!

Weergaven: 124

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden