Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

In de laatste aflevering van Zomergasten dit jaar liet Daan Roosegaarde zien hoe de wereld met simpele innovaties beter kan. Door je "normale werk" anders te gaan doen, door bestaande technieken op een nieuwe manier of op een andere plek in te zetten kunnen we enorme stappen zetten. Dat geldt niet alleen voor snelwegen, zoals bij Roosegaarde. Innovatie zit in de kleine dingen, in je dagelijkse werk net wat slimmer doen, zoals in Tynaarlo.

Roosegaarde is bezig de wereld te veranderen met slimme vernieuwingen en een andere blik op de werkelijkheid. Hij laat zien dat het wel kan. Kan wel, heet het boekje dat bewonersvereninging LSA uitbracht over initiatieven in de wijk. "Kan wel" zou ook het motto moeten zijn van ons ambtenaren 2.0. Wij kunnen de overheid veranderen, verbeteren, vernieuwen, meenemen naar een nieuwe tijd. Kan wel!

De overheid veranderen, hoe doe je dat? Met kleine stapjes, drie vooruit en één (of twee) terug. Maar belangrijker: dat doe je niet in je eentje. Dat doen we met elkaar, in dit netwerk. Door elkaar te inspireren, voorbeelden uit te wisselen en vragen te stellen. Maar ook door de wetenschap dat je niet alleen bent, dat er andere ambtenaren zijn die ook vooruit willen en bij wie je steun kunt krijgen als je tegenwerking ervaart.

 

Vooruit

Dus wat ga jij vandaag "meer doen"? Wat ga jij oppakken om de overheid te vernieuwen? Hoe ga jij je werk slimmer doen? Dat is de vraag die je je elke dag moet stellen. Door het anders te doen, maak je het leuker. Door het samen te doen, maak je het sterker. Samen met collega's, samen met burgers, samen met andere ambtenaren die met dezelfde dingen bezig zijn als jij en met dezelfde vragen rondlopen.

Nu Zomergasten is afgelopen en de zomervakantie afloopt, is het tijd om vooruit te kijken. Dat geldt ook voor Ambtenaar 2.0. Ik denk dat de vernieuwing van de overheid nog niet ten einde is. We beginnen pas. Ik denk dat we daar als ambtenaren een rol in hebben. Een cruciale rol. Ik denk dat we met dit netwerk meer kunnen bereiken. Enorm veel meer. Ik denk dat wij die overheid kunnen vernieuwen!

 

We gaan meer doen

Het komende jaar wil ik proberen om op Ambtenaar 2.0 nog meer kennis en ervaringen te laten uitwisselen over de slimmere overheid. Dat doen we via de netwerksite, via LinkedIn, Yammer, Google Plus en Twitter en in februari vindt ook weer een Dag van de Ambtenaar 2.0 plaats. Maar ik denk dat dit netwerk meer potentieel heeft. Ambtenaar 2.0 kan meer doen om te bouwen aan die nieuwe overheid.

In het netwerk zit enorm veel kennis en energie. Blader maar eens door de profielen. Als we de juiste mensen bij elkaar kunnen brengen, kunnen we tot nieuwe oplossingen komen. Als we onze energie weten te bundelen, kunnen we samen vernieuwingen tot stand brengen. Door het potentieel van het netwerk te gebruiken kunnen we daadwerkelijk iets gaan doen.

 

Dus wat zouden we als netwerk kunnen doen? Welke vraagstukken kunnen wij samen oppakken? Dat leg ik graag voor aan de creativiteit van dit netwerk. We hebben bijna tienduizend leden ... wat zou jij willen aanpakken?

 

Weergaven: 604

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Maarten van der Velde op 2 September 2013 op 17.30

Mooie oproep, uit mijn hart gegrepen! En aansluitend op het kan wel van bewonersvereniging LSA: ambtenaren zouden meer kunnen gaan 'doen'. Door de wijk in te gaan en met bewoners te communiceren over plannen of problemen waar ze aan werken en bewoners hier feedback over te vragen.

Letterlijk de wijk in blijft het beste maar het kan tegenwoordig ook virtueel: op BUURbook.nl, een nieuw platform voor co-creatie en een sociaal netwerk voor je buurtgenoten.

Mijn visie op wat wij als netwerk kunnen doen? Dat alle 10.000 ambtenaar 2.0-leden die werken aan een plan in een buurt morgen hun plan of oproep plaatsen op BUURbook met het verzoek om reacties van bewoners, en overmorgen de wijk in te trekken om dit te promoten. Het wordt tijd dat de vakkennis van ons professionals wordt gekoppeld aan de gebiedskennis van bewoners. Dat leidt tot betere plannen, sterkere buurten, innovatie en een leukere stad!

We leren vooral door te doen en te proberen. Op dit netwerk kunnen we daar dan naderhand weer ervaringen over uit te wisselen.

Reactie van Mildo van Staden op 2 September 2013 op 17.11

Een vraagstuk op een ministerie dat via de klassieke '' government" benadering vastloopt, of vast dreigt te lopen benanderen met de 'governance' benadering. Een scrum organiseren van max. 14 dagen en daar de minister , of een DG over adviseren.

Reactie van Davied op 2 September 2013 op 15.10

Eerste idee is al binnen: "Vraag 't eerst een collega, pas dan 'n adviseur!" Ofwel: als een organisatie ondersteuning nodig heeft, kunnen we dan met het netwerk kennis leveren om die organisatie verder te helpen? Dat zou een mooie dienst met meerwaarde kunnen zijn.

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden