Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

De kracht van web 2.0 is dat er enorm veel handige instrumenten en platformen op internet zijn ontstaan waar je als ambtenaar dan wel als overheidsorganisatie gebruik van kan maken. Voorheen waren we afhankelijk van een beperkt aantal opties, maar nu is er keuze te over. Het volgende probleem is dus: welk platform moet je kiezen? Over die vraag gaan we het hebben op de open koffie komende maandag.

Wat gebeurt er zoal?
Er is al heel wat bezig natuurlijk. Diverse organisaties zijn aan het oefenen en experimenteren met platforms om beter samen te werken en kennis uit te wisselen. Dat is prima en leerzaam ... zeker als ervaringen vervolgens met collega's worden gedeeld via Ambtenaar 2.0.

We zitten in een fase van experimenteren, zowel qua instrumenten als het gebruik ervan. Per organisatie en per werkgebied kunnen andere functionaliteiten nodig zijn en kunnen andere oplossingen worden ingezet. Een aantal voorbeelden:

 • Ning: Ambtenaar 2.0 maakt zelf natuurlijk gebruik van het platform Ning. Degelijk en veel mogelijkheden, vooral gericht op discussie en kennisuitwisseling;
 • SocialText: bij LNV is er een directie die gebruik maakt van SocialText, een wiki-functionaliteit die steeds meer mogelijkheden daaromheen krijgt. Zie ook deze blog;
 • LinkedIn: voor interne discussies is het ook goed mogelijk om een groep te maken op LinkedIn. Voordeel: veel mensen zijn al lid. Nadeel: weinig functionaliteiten;
 • Yammer: enorm veel organisaties maken gebruik van Yammer, zie hier. Het werkt enorm goed om snel kennis uit te wisselen. Meer functionaliteiten zitten in de pijplijn;
 • Facebook: in Nederland nog niet zo groot, maar Facebook is op weg om een de facto standaard te worden voor online samenwerking. Ook voor overheidsorganisaties?
 • Google Apps: Google Docs, Calendar, Mail, etc. bieden samen een groeiend potentieel en diverse overheidsorganisaties zijn zich aan het oriënteren op de inzet ervan;
 • DWR / Rijksportaal: alleen toegankelijk binnen de rijksoverheid, maar daar wel de standaard werkomgeving en het nieuwe intranet;
 • Pleio: En dan is Ambtenaar 2.0 ook nog bezig om zelf een platform neer te zetten. Meer informatie over Pleio en de relatie met DWR/Rijksportaal staat hier.

Twee jaar geleden heb ik geïnventariseerd wat de mogelijkheden waren voor een samenwerkplatform voor de overheid. Dat leverde heel veel kandidaten op, maar weinig echt serieuze. Ondertussen is de markt een stuk volwassener geworden en elk van bovenstaande kandidaten heeft het potentieel om een grote speler te worden. Dus hoewel het aanbod is verbeterd, is de keuze er nog niet makkelijker op geworden.

Waar moet je op letten bij je keuze?
We gaan de discussie natuurlijk voeren op de open koffie komende maandag, maar een paar aspecten wil ik vast meegeven:

 • functionaliteiten, uiteraard. Daar begint het mee: het moet werken en meerwaarde hebben voor de organisatie en processen;
 • doel en doelgroep: waarvoor wil je het gaan inzetten en wie moeten toegang hebben? Of waar zit je doelgroep al en kun je daar op voortbouwen?
 • beveiliging en privacy, als bescherming tegen inbraak of misbruik, maar ook voor controle over de gegevens (eigenaarschap), archivering, etc.;
 • open source en open standaarden, niet zozeer uit principe, maar vooral om binnen de overheid hergebruik makkelijker te maken en om te koppelen met nieuwe en bestaande voorzieningen;
 • uitbreidingsmogelijkheden, zowel qua aantallen en verkeer (schaalbaarheid) alsook qua functionaliteit: kun je zelf onderdelen toevoegen of aanpassen bijvoorbeeld? Groeit het platform mee met de ontwikkelingen?

Wie vult aan?

Waarom dan een eigen platform?
Bovenstaande aspecten hebben natuurlijk ook allemaal meegespeeld bij de keuze om een eigen platform te beginnen, nl. Pleio. Waarschijnlijk kan Pleio niet concurreren met een Facebook als het gaat om nieuwe functionaliteiten, maar door gebruik te maken van een open source-product (Elgg) met een actieve gemeenschap daaromheen is er een stevige basis.

De belangrijkste aanleiding is dat er in Nederland behoefte is aan een 2.0-platform voor de hele overheid (doelgroep), waar de overheid ook zelf controle over heeft (beveiliging en privacy). Juist door Pleio open in te richten hopen we aan te kunnen sluiten op en gebruik te kunnen maken van de kracht van andere platformen, bestaande infrastructuren en gegevens van elders, dus ook de platformen die hierboven genoemd staan!

Pleio staat het gebruik van en experimenteren met andere platforms dan ook niet in de weg. Met name Yammer laat zien hoe snel een goed product kan aanslaan en een belangrijke rol kan vervullen in een organisatie. De vraag is vervolgens hoe we die kracht kunnen inzetten, zonder dat het een rommeltje wordt. Die vraag staat in ieder geval op de agenda voor maandag!


Kom ook naar de open koffie: maandag 11 oktober om 9 uur in de foye...


Weergaven: 66

Opmerking

Je moet lid zijn van Ambtenaar 2.0 om reacties te kunnen toevoegen!

Word lid van Ambtenaar 2.0

Reactie van Anne-Marie IJsenbruk op 11 Oktober 2010 op 13.20
@GJA van de Bovenkamp Als je in de agenda in de wiki kijkt, kun je zien wanneer en waar de volgende Open Koffie is ;-) (25 okt. bij de ICTU en voor gemeenteambtenaren een heel bekend onderwerp, namelijk het platform GovUnited). Overigens, een Open Koffie in Almere kan natuurlijk altijd. Wij kunnen je daar zeker bij adviseren. Als er meer liefhebbers zijn, laat het ons weten via openkoffie@ambtenaar20.nl
Reactie van GJA van de Bovenkamp op 11 Oktober 2010 op 11.10
De volgende keer een openkoffie buiten Den Haag? B.v. in the Newtown Almere??
Reactie van Davied op 11 Oktober 2010 op 10.58
Door de veranderende locatie was het even zoeken, maar uiteindelijk zaten we toch met vijftien mensen te discussiëren. Gezien de korte termijn best wel goed. Over twee weken is er weer een open koffie, dus zet vast in de je agenda!

Ik vond het een interessante discussie overigens, niet alleen over platformen, maar juist over de cultuurverandering, de verantwoordelijkheid van medewerkers, de werkwijze van beleidsmedewerkers, etc.

Ook ging het veel over de verhouding tussen de formele wereld van beslissingen, documenten en processen en de rol van bijv. DMS'en daarbij enerzijds, en de informele wereld van 2.0 en sociale media anderzijds. De informele wereld is nu ook deels schriftelijk geworden en de vraag is hoe die wereld van spontaan opkomende platformen en functionaliteiten verbonden kan worden met de bestaande systemen.

Als gebruiker heb je te maken met diverse online platformen en de interne systemen, waardoor des te meer de behoefte ontstaat aan een mogelijkheid om al die informatiestromen te bundelen en aggregeren in één overzichtsscherm, à la iGoogle of Tweetdeck. Eigenlijk is er ook steeds meer behoefte om voor de verantwoording en archivering uit diverse informatiestromen berichten te kunnen verzamelen en vastleggen. Ook daar zou een aggregatiesysteem kunnen helpen.

De conclusie was dus dat de keuze voor platformen niet zozeer de uitdaging is, als wel de vraag hoe (op basis van open standaarden) informatie gebundeld en gekoppeld kan worden afhankelijk van de behoefte. Immers, "alles is een netwerk", zei iemand. Ook dat vraagt om een strategie vanuit overheidsorganisaties. De discussie vanmorgen was heel verhelderen, maar de keuze is er niet makkelijker op geworden.
Reactie van Anne-Marie IJsenbruk op 10 Oktober 2010 op 22.50
Aanmelden kan, trouwens, via de aankondiging in de Evenementenagenda . Locatie is dit keer: de Kelderbar van LNV.
Reactie van Anne-Marie IJsenbruk op 10 Oktober 2010 op 22.38
Vergeet ik nog een ander aspect: is er sprake van een goede borging van kennis en informatie?
Reactie van Anne-Marie IJsenbruk op 10 Oktober 2010 op 22.36
Leuk, die mood map oftewel social mood map, Jeroen! Wat ik nog zou willen aanvullen zijn de aspecten 'organisatie en ondersteuning'. Hoe is het community management van de diverse netwerken ingericht, is er sprake van technische en functionele ondersteuning, is er goede leeromgeving ingericht waarbij mensen leren om te gaan met het platform, zijn er verantwoordelijke sponsors aangesteld en het technische aspect: communiceert het platform goed met de KA-omgeving en andere netwerken en kun je het netwerken zowel online, offline en mobiel gebruiken?
Reactie van Jeroen de Miranda op 9 Oktober 2010 op 7.22

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden