Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Nieuwe leden: GO! Ambtenaar 2.0 groep voor nieuwe leden

Informatie

Nieuwe leden: GO! Ambtenaar 2.0 groep voor nieuwe leden

Nieuw bij Ambtenaar 2.0? Dit is de thuisbasis voor het stellen van vragen, het krijgen van antwoorden en het uitwisselen van ervaringen. Ben je een ervaren Ambtenaar 2.0 lid? Help dan mee om onze nieuwe leden snel 'op stoom te krijgen'!

Leden: 269
Meest recente activiteit: 27 Sept 2017

'Welkom! "GO!" - hier vind je informatie over hoe je zelf snel aan de slag kunt gaan met Ambtenaar 2.0.

 

 

Hier kun je deze handleiding als PDF bekijken en ook downloaden:

 

http://www.scribd.com/doc/49637904/Ambtenaar20-instructie
Discussieforum

Minder papier!

Begonnen door Janneke van Riel. Laatste reactie van Claude J.W. Vaessen M.A. 7 Nov 2011. 6 Antwoorden

Hallo collega's, Mijn naam is Janneke van Riel en ik ben tijdelijk beleidsmedewerker bij de (kleine) gemeente Halderberge. Het valt me op dat er nog al wat papier wordt gebruikt hier. De kasten en…Doorgaan

Wat te zeggen tegen 1.0-ers

Begonnen door M. Pijpers. Laatste reactie van Kees Ruyter 2 Nov 2011. 11 Antwoorden

Hey!Ik zal me eerst even voorstellen als newbie/n00b hier. Ik ben Michiel en ik werk in de Ruimtelijke Ordening bij een kleine Brabantse gemeente (Alphen-Chaam).Er zijn bij ons wel eens discussies op…Doorgaan

procesmatig werken

Begonnen door coby siebers. Laatste reactie van Marjan Pols 27 Okt 2011. 3 Antwoorden

Hoi, ik ben Coby Siebers en werkzaam bij een kleinere gemeente. Hoe kan ik het procesmatig werken beter stroomlijnen zonder alles dicht te timmeren in papieren werkprocessen?

Bereiken burgers voor onderzoek eParticipatie

Begonnen door Maud Donders. Laatste reactie van Janneke van Riel 10 Okt 2011. 2 Antwoorden

Momenteel ben ik bezig met mijn masterscriptie over eParticipatie.Daarvoor wil ik burgers enqueteren die hebben geparticipeerd in een ePartcipatie proces bij gebiedsontwikkeling/ ruimtelijke…Doorgaan

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Nieuwe leden: GO! Ambtenaar 2.0 groep voor nieuwe leden om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Irene C op 24 Februari 2012 op 15.02

Hoi 'collega's'. Eerst stel ik me graag even voor. Ik ben Irene en ik loop momenteel stage bij de provincie Noord-Brabant waar ik onderzoek doe naar webcare. Zijn er nog meer mensen bezig met het inzetten van webcare? Dan hoor ik het graag :) Bedankt! Groetjes

Reactie van Simone Boots op 24 Februari 2012 op 13.25

Hallo allemaal, hier Simone Boots van de SVB, een echt ZBO. Ben even aan het rondkijken geweest, maar schrik wel van het aantal groepen hier! 150 ofzo,  met soms maar 1 lid?? enfin, ik zoek vooral naar ideeën en informatie over hoe om te gaan met het werken met klantgegevens in tijd/plaats onafhankelijk werken. Keuze bij SVB is vooralsnog dat niet toe te staan, maar dat wil ik nog wel eens verder uitpluizen. Waar vind ik hierover informatie?

Reactie van John F. Kortschot op 30 December 2011 op 9.30

Hallo allemaal.

Op de laatste werkdag van 2011 sluit ik me aan bij deze groep nadat ik gisteren lid ben geworden van Ambtenaar 2.0. Een mooie start voor 2012 lijkt mij :) 

 

Ik ben John F. Kortschot, bij vrienden en collega's ook bekend en genicknamed als 'JFK'. Sinds 1993 ben ik werkzaam bij het UWV en haar rechtsvoorganger: ex-uvi GAK. Sinds jaar en dag begeef ik mij op het vlak van Documentatire Informatievoorziening. De afdeling DIV waar ik werk is onderdeel van het Facilitair Bedrijf UWV. Ooit begonnen met microverfilming waarbij documenten van 'de business' op rolfilm of fiches werden gearchiveerd zijn wij sinds ca. 1997 overgestapt op digitalisering via scanverwerking (bulk) en digitale archivering in ons Elektronisch Archief. De laatste jaren wordt ook steeds meer UWV informatie digitaal ontvangen en verwerkt zodat de 'uitvoer' ermee aan de slag kan. Ook uitgaande informatie wordt in toenemende mate digitaal aangeboden en verwerkt. Als medewerker Operationeel Beheer draag ik bij aan het beheren van onze DIV applicaties, contractbeheer, DNO/DAP's (SLA's), rapportages en Beveiliging en Privacy welke het komende jaar speerpunt en hot issue is gezien de veranderende organisatie. Omdat ik mij aan de kant van de digitaliserende organisatie bevind, zit ik goed in tegenstelling tot de vele collega's in de uitvoering die de komende periode in grote getalen de organisatie moeten verlaten vanwege bezuinigingen en de verdere doorontwikkeling van de kantoorautromatisering.

In dat kader zijn wij i.o.v. onze RvB ook richting e-werken, HNW aan het bewegen en leek mij deelname aan Ambtenaar 2.0 dan ook goed om ook daar informatie te vergaren. Daarnaast maak ik deel uit van het afdelingsinterne DIV Trainers Team (DTT) waarin we interne DIV gerelateerde trainingen ontwikkelen via interactieve oefeningen. Ook daar willen we de weg inslaan om deze steeds meer digitaal aan te kunnen bieden. Op dit moment ben ik op zoek naar methodieken om e-learning op te zetten. Het ziet er naar uit dat de open source applicatie 'Moodle' hiervoor ingezet gaat worden. Zijn er mensen die daar ervaringen mee hebben? 

Verder ben ik behoorlijk actief op het Yammer kanaal van UWV en heb ik daarnaast ook het Ambtenaar 2.0 Yammer kanaal gedurende de werkdag open staan.

Binnen de afdeling ben ik een beetje de informatie verzamelaar die diverse Forums en Social Media afstroopt om DIV gerelateerde onderwerpen op te sporen. Ik ben een groot voorstander van informatiedeling in de volle breedte zonder grenzen van afdelingen en organisaties onder het mom van 'samen weten we meer'. Samenwerking is ook ook een van de hoofdcompetenties van alle UWV medewerkers, maar dat zal voor elke organisatie van toepassing zijn.

Reactie van Claude J.W. Vaessen M.A. op 7 November 2011 op 13.01

Dag allemaal,

Goeie, allegearre!

Ja, precies: ik ben in beide Nederlandse rijkstalen aanspreekbaar.

Mijn naam is Claude Vaessen, belgische federale ambtenaar van - zeg maar- Waalse nationaliteit, sinds (en dus niet "sedert") 1986 vertaler Duits bij wat toen nog Ministerie van Binnenlandse Zaken en  Openbare Ambt heette, en nu na splitsingen en Copernicus-perikels FOD Binnenlandse Zaken heet. Kort nadat ik met de examensprocedure voor leidinggevende ambtenaren - bevordering naar niveau A heet dat hier - kon ik de baan van een net gepensioneerde collega bij het provinciaal gouvernement van Luik overnemen. Dat was op 1 juni laast jaar, één jaar later trad mijn bevordering van kracht.

Het provinciaal gouvenement is in België een tussenstructuur die voor het daagelijkse beheer van de federale bevoegheden van de gouverneur zorgt, die sinds de laatste wettelijke omwentelingen in eerste instantie Commissaris van het Gewest ("regio"), maar toch verder ook taken vervult die b.v. in Frankrijk aan een prefet toegewezen was.

Luik is een wat speciaal "geval": we hebben de Duitstalige gemeenten in huis (hoewel zij wederom deel uitmaken van de Duitstalige gemeenschap, de enige gemeenschap die kleiner is dan een provincie!), waardoor mij mijn vaardigheden als "halve Duitser" met dank wordt afgenomen, maar bovendien zijn er heel wat grensoverschrijdende projecten - meest in Euregio-verband - waar heen en weer vertaald moet worden, want officieel kennen de vroede heren te Luik en Maastricht alleen maar hun moedertaal, natuurlijk...

Het ontbreekt alleen maar nog, dat ik me met Limburgs bezig moet houden, Waals spreek ik al sowieso, dankzij mijn grootvader die regisseur van een dialecttoneelgroep was... Waarom niet?

Toen ik nog in Brussel zat, heb ik daarnaast nog over tien jaar met dienstelijke toestemming als freelance vertaler geld verdient (en heel wat daarvan weer aan de Belgische belastingsdienst weer verloren...). Zo doende heb ik dus het beroep ook onder het commerciëel aspect meebeleefd, waardoor ik vaak met initiatieven afkom die in de Belgische ambtelijke praktiijk naar het schijnt niet zomaar geappreciëerd wordt (behalve bij collega's en meerderen die het pure denken gelukkig maar niet verleerd hebben).

"Gelet op" (vreselijk!) het feit, dat ik bij een Europese school geleerd (waar de leeraar Nederlands degelijk een Nederlander was) en bij een buitenlandse universiteit gestudeerd heb, heb ik ietwat moeite om niet in onmin te leven met wat bij de Vlaamse ambtenarij als Nederlands doorgaat. Mijn initiatief om mij jullie aan te sluiten staat daarom in verband met mijn zoeken naar Nederlandse collega's die mij zouden helpen bij het zoeken naar het juiste formuleren, want inmiddels ben ik als het ware één dienst op mijn uppie en moet me kunnen "verdedigen" - soms blijkbaar tegen geheime "Hollandershaters", als ik het goed doorheb! -.

Iets minder betrokken op het ambtelijk vak: Toen ik in Luik "Germaanse talen" te studeren, ontwikkelde ik het stramien van "alle Germaanse talen" enigszins te leren kennen. Ik heb dus ook Zweeds, ietwat Deens, heel wat Duitse dialecten (inzonderheid Oosterrijks) en later ook... Fries geleerd. Uit het laatste is wat meer geworden: ik ben Friesvoelend en wil dat ook niet schuin houden. In de verhoudingen in Fryslân (taal, cultuur, bestuur) en deels ook in Grinslân (noem het maar "Grunje" of deftig maar "Groningen") heb ik dus een bijzondere belangstelling.

Met hartelijke groeten uit Luik!

 

Claude

 

Reactie van Laurent Umans op 27 Oktober 2011 op 9.45
Hi Tineke,

Wellicht heb je interesse voor een leergang gericht op rol van sociale media in leer- en veranderprocessen die een vriendin van mij organiseert.

Meer info via www.faciliteeronline.nl/leergang.

groetjes! 

Laurent,

Reactie van Tineke Boot op 27 Oktober 2011 op 9.19

Hallo allemaal,

Mijn naam is Tineke Boot. Welke overheidsorganisaties hebben ervaring met Digitaal Leren? Wij zijn al een stukje op weg, maar ik zou graag eens gedachten en ervaringen uitwisselen.

Reactie van Roeland van der Vliet op 21 Oktober 2011 op 15.32

Hallo,

 

Mijn naam is Roeland van der Vliet, gemeenteadviseur bij Stichting StadSPOORT. Wij zijn online kennisregisseur op het gebied van ruimtelijke kwaliteit. Wij beheren hiervoor een kennissysteem op het gebied van de openbare ruimte voor de lokale overheid. Wij proberen te stimuleren dat gemeenten meer van elkaars kennis gebruik maken en minder zelf opnieuw het wiel proberen uit te vinden. Bij de stichting ben ik o.a. verantwoordelijk voor het contact met onze deelnemers, het beheer van onze social media aanwezigheid en de ontwikkeling van de inhoud van ons kennissysteem.

 

Ik ben met name op zoek naar nieuwe ideeën en inspiratie. Daarnaast zal ik interessante onderwerpen die ik tijdens bezoeken/gesprekken opvang terugkoppelen naar dit platform.

Reactie van Paul Vriezen op 13 September 2011 op 15.38

Net aangemeld bij de nieuwe leden. Na 13 jaar overheid intussen 16 jaar in de advieswereld werkzaam. Ik heb daardoor een behoorlijk brede blik gekregen op allerlei overheidsorganisaties en het reilen en zeilen daarbinnen. Ik wil die kennis en ervaring gebruiken om bij gelegenheid te reageren, ideeën aan te dragen. Op dit moment zeer geboeid door het effect van de social media op de kennisgaring en het werken in de ambtelijke omgeving.

Reactie van Conny op 9 September 2011 op 12.28
Ik schrijf af en toe over mijn eigen vak (officemanagement/secretariaat), blijf graag mee doen met discussies en denk graag mee om hier binnen ambtenaar 2.0 en via Yammer Secretaresse 2.1 ambtenaar 2.0 tips en trick te delen.
Reactie van Marie Louise Borsje op 9 September 2011 op 12.17

Met schaamrood op de kaken... ik zie nu pas deze groep. Leuk om hier over nieuwe leden te lezen!Wat actuele onderwerpen:

- we zijn bezig met een tijdschrift Ambtenaar 2.0 te maken. Dat wordt helemaal door het netwerk gemaakt. De teksten zijn af, maar een vormgever of DTP-er kunnen we nog goed gebruiken. Weet jij iemand? 

- in februari is de 3e Ambtenaar 2.0 Dag. We gaan binnenkort aan de slag met de organisatie ervan. Wil je meehelpen? Kijk hier om een idee te krijgen van de dag in 2011

- Verder is er een Denktank, in november een vrijwilligersmiddag en de open koffies niet te vergeten.

- We zijn altijd op zoek naar mensen die willen helpen bij het communitymanagement van dit netwerk. Nieuwe leden begroeten, wegwijsmaken, meedoen met discussies, enthousiasmeren... noem maar op.

 

Leden (264)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden