Ambtenaar 2.0

samen werken aan overheid 2.0

Het Nieuwe Werken Ambtenaar voor de toekomst

Informatie

Het Nieuwe Werken Ambtenaar voor de toekomst

Wat is het nieuwe werken en hoe kunnen andere manieren van werken worden ingezet om ambtenaren zo optimaal mogelijk te laten presteren?

Webpagina: http://www.transitiepraktijk.nl/files/visie%20op%20het%20nieuwe%20werken%20bij%20het%20rijk.pdf
Leden: 288
Meest recente activiteit: 26 Aug 2015

Van aftrap naar resultaat (visie vanuit HNW op ambtenaar van de toekomst) naar ervaringen delen en leren

Deze groep is ontstaan vanuit het programma Ambtenaar voor de Toekomst in 2008. Om breed te kunnen werken aan een visie voor de ambtenaar voor de toekomst. Die visie is te vinden achter de link van deze groep. Vanuit die visie werken we verder via ervaringen delen en leren: hier en natuurlijk ook breder op ambtenaar 2.0 community breed, op Pleio en veel meer.

Discussieforum

Arbeidsproductiviteit en HNW

Begonnen door Annemiek van Soest 19 Jul 2011. 0 Antwoorden

CAO 2.0 van de toekomst?

Begonnen door marijke visser. Laatste reactie van marijke visser 27 Jan 2011. 3 Antwoorden

HNWRO: Leiderschap of lijderschap (2)

Begonnen door Marcel Bijlsma. Laatste reactie van Monique Roosen 28 Nov 2010. 3 Antwoorden

Prikbord

Opmerking

Je moet lid zijn van Het Nieuwe Werken Ambtenaar voor de toekomst om reacties te kunnen toevoegen!

Reactie van Rolf Scheerder op 26 Augustus 2015 op 11.27

De overheid werkt voortvarend aan het moderniseren van het overheidsapparaat, belangrijke principes die aan de basis liggen van Het nieuwe werken zijn Richting, Ruimte, Resultaat, Rekenschap en Relatie. HNW impliceert dat je als leidinggevende met je medewerkers nadenkt over hoe je deze principes vertaalt naar de dagelijkse operationele activiteiten. Bij de transitie naar HNW is veel aandacht voor praktische randvoorwaarden als de werkomgeving en ICT oplossingen. De overgang van het 'oude' aansturingsmodel van 'aanwezigheid' naar een nieuw 'output gericht' aansturingsmodel lijkt onderbelicht. Hoe hebben leidinggevenden zich voorbereid op deze verandering? Wat zijn na de invoering van HNW de ervaringen met negen andere principes (ambities) van het Nieuwe Werken... 

1. In welke mate bepaal je zelf hoe, waar, wanneer, met wie men werkt aan concrete resultaten en wordt er gestuurd op concrete eindresultaten? 
2. Hoe ver is de organisatie met 'niet de functie maar talent bepaalt iemands waarde'?
3. In welke mate ervaart Iedereen eigen verantwoordelijk voor de eigen ontwikkeling? 
4. Hoe zijn variëteit en maatwerk als nieuwe standaard verankert in het denken en handelen? 
5. In welke mate zijn thema’s en taken leidend in plaats van de grenzen van organisaties, of werken we nog steeds met een aanwezigheidsnorm? 
6. Is er meer transparantie ontstaan waar dat mogelijk is? 
7. Is het duidelijk hoe collectieve ambities ingezet worden om te inspireren en te sturen en heeft dit het gewenste resultaat?
8. In welke mate is de ambtenaar fit in digitale kennis & vaardigheden?
9. Zijn werkplekken inmiddels activiteitsgerelateerd en staat ICT-ondersteuning altijd in dienst van de medewerker?

Hoe ver is de overheid met de realisatie, zijn de voordelen waar gemaakt en waar lopen medewerkers in HNW tegenaan? 

Reactie van Nelly Spanjersberg op 3 Mei 2013 op 12.53

Link naar actieve site en groep Het Nieuwe Werken van A+O fonds Gemeenten: http://www.aeno.nl/programmas/het-nieuwe-werken/het-nieuwe-werken/ en voor leden Pleio: https://www.pleio.nl/groups/profile/4018472/hnw-groep-a-en-o-fonds-...

Reactie van Lucy Beugeling-Ramos op 13 November 2012 op 9.55

Zo ziet HNW er uit bij gemeente Hollands Kroon:

http://vimeo.com/52841951

 

Reactie van Floor Martens op 13 November 2012 op 9.15

Hoe ziet HNW eruit bij Uitvoeringsorganisaties binnen het Rijk? Kijk eens naar deze inspirerende filmpjes http://www.youtube.com/user/HNWrijk

Reactie van Pieter van Aken op 11 Oktober 2012 op 14.07

Benchmarken Benchlearning Rijk heeft onlang een groot onderzoek HNW overheidsbreed uitgevoerd (5.500 respondenten). De conclusie is dat HNW geen eenheidsworst is, maar maatwerk vereist. HNW gaat namelijk om de medewerker en we zijn allemaal toch anders.

Kern van het onderzoek was het verschil in de huidige situatie en de behoefte van de medewerker op 8 dimensies van HNW (flexibiliteit, autonomie, resultaatgerichtheid, samenwerking etc.). Hieruit kwam naar voren dat er niet alleen grote verschillen zijn tussen de organisaties (departementen, uitvoeringsorganisaties, rijk, provincies e.d.), maar ook binnen organisaties. Leeftijd, M/V, reisafstand, ervaring met HNW zijn allen van invloed op de behoefte en beleving van HNW. Dit betekent dat er ook op gestuurd kan/moet worden. Lees meer: Het Nieuwe Werken - Wat maakt het verschil?

Reactie van Alex Alblas 0615001615 op 2 Oktober 2012 op 12.01

Naar aanleiding van de krimp van het rijk en de wens voor meer flexibileit in de arbeidsmarkt, zijn wij bij een aantal marktpartijen aan tafel gekomen, Met de boodschap of zij interesse hebben in (oud) ambtenaren die als gevolg van reorganisatie wellicht hun baan dreigen kwijt te raken? Bent je nog in dienst of zit u in de WW eventueel met een bovenwettelijke uitkeuring. Ben je werkzaam in de openbare ruimte, dan hebben wij dus een mogelijke baan voor je.

Reactie van Nelly Spanjersberg op 31 Mei 2012 op 21.12

Blog van Thomas Hessels met interessante HNW vragen over collegiale toetsing bij resultaat gericht werken: http://ambtenaar20.ning.com/profiles/blogs/collegiale-toetsing-bij-...

Reactie van Nelly Spanjersberg op 9 Mei 2012 op 13.51

HNW in uitvoeringsorganisaties. Vragenlijst via blog Floor Martens: http://ambtenaar20.ning.com/forum/topics/hnw-bij-uitvoeringsorganis...

Reactie van Nelly Spanjersberg op 6 Mei 2012 op 14.46

Morgen 7 mei 16.00 uur bij BZK: HNW? Gewoon Werk!

Het Nieuwe Werken (HNW), Flexibel werken, Anders werken, Plaats en tijd onafhankelijk werken (PLATO), papierloos werken... Aan vernieuwend klinkende termen voor kenniswerkers in kantooromgevingen is er geen gebrek. Directie Informatisering & Inkoop van het ministerie van Veiligheid en Justitie nodigt u en uw collega's graag uit voor een seminar op maandag 7 mei van 16.00 tot 17.00 uur om de vertaling te maken van containerbegrippen naar praktische stappen. 

Net als bij veel onderdelen van de Rijksoverheid, gonst de term 'Het Nieuwe Werken' ook bij De Raad voor de Kinderbescherming al even door de gangen. Sinds januari 2012 is de Raad concreet gestart met het ontwikkelen van plaats- en tijdonafhankelijk werken. De Raad ziet het als een reis, waarin medewerkers en leidinggevenden samen onderweg zijn om te ervaren en te bepalen wat het daadwerkelijk betekent om flexibeler te werken. Baafke Ooms, programmamanager Het Nieuwe Werken bij de Raad, maakt het graag niet ingewikkelder dan het is. De Raad is een organisatie van professionals, dat betekent dat verwacht kan worden dat zij hun werk zelf kunnen regelen, zo lang de organisatie niet in de weg zit.

De IT-sector verandert sterk door trends zoals de explosieve groei van krachtige smartphones en de verschuiving naar inkoop van diensten en naar consumentenproducten.
De snelle groei van smartphones en tabletten in de consumentenmarkt heeft een grote invloed op de introductie van deze nieuwe technologieën in de onderneming, stelt Jan Roggeveen, collaboration specialist bij netwerk-leverancier Cisco. Werknemers gebruiken deze apparaten in toenemende mate op de werkplek. Dat stelt nieuwe eisen aan de IT infrastructuur én aan de gebruikers daarvan.

https://www.pleio.nl/pg/pages/view/5450812/nieuw-werk-gewoon-werk

Reactie van Flip Aartsen op 21 Maart 2012 op 22.47

Hoi Esther, een erg leuke werkvorm is die Del Boca Vista (www.delbocavista.nl) gebruikt heeft voor de gemeente Heemstede en Lingewaard. Zij maken met de medewerkers een film waarin allerlei aspecten van HNW aan bod komen. Plezier en resultaat met eeuwigheidswaarde. Voor een (openbaar) voorbeeld zie: http://www.youtube.com/watch?v=Ltk0WUBJb48.

Succes en hartelijke groeten, Flip

 

Leden (281)

 
 
 

© 2018   Gemaakt door Dirk Jan van der Wal.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden